Höstlovsfilm – Strömningsguide

Introduktion till filmströmning – del 1

Av: Jimmy Nyman
Publicerad: 2020-09-25

Välkommen in i filmens oändliga värld! Nu när höstmörkret sveper in över landet blir chanserna fler och fler att hitta tid för någonting trevligt att titta på i filmväg. I följande artikelserie tänkte jag ta upp några riktiga höjdarfilmer man kan se på, gärna tillsammans med sina nära och kära.

Höstlovsfilm (dekorativ bild)

Filmerna som jag kommer rekommendera tar även upp viktiga samhällsämnen eller använder dem på ett intelligent sätt för att göra filmen bättre – medan filmen i sig dessutom är till exempel spännande, gripande eller rolig. På detta vis kan man med gott samvete se på filmen då den inte representerar förlegade sätt att se på viktiga frågor. Artikelserien är indelad i 5 delar.

Inkluderat nedan är starten på allt detta via en kort guide om vart och hur man kan strömma filmer lagligt och i vissa fall även gratis. Dessutom en kort genomgång om hur man strömmar film genom sitt bibliotek!

Om skribenten Jimmy Nyman fann sin kärlek för film i tidig ålder och började redan på sent 1980-tal se på film med allt mer kritiska ögon. Sedan dess har intresset för att bredda sin kunskap om ämnet bara blivit större och idag har han sett flera tusen filmer i olika genrer, av olika anledningar och har nu sett så mycket att han ofta gärna väljer bort serie och film han anser är onödiga att se på när det finns så mycket bättre verk där ute. Intresset för att skriva var länge separerat från filmvärlden men efter hand har dessa intressen vävts ihop och fokuset är nu inställt på att skriva om speciella samhällsfrågor i film, vilket ger honom en ny utmaning att gräva ned sig i. Notera att åsikterna här endast är Jimmys egna, representerar ej redaktionen och skall ej ses som fakta. Filtrera alltid film genom dina egna värderingar och skapa dig en egen åsikt, precis som Jimmy gjort hela sitt liv.

Streamingtjänter

Företag Ord. pris Gratis provperiod  
Viaplay 109 kr/mån 2 veckor
Disney+ 69kr/mån Ingen Abbonera på Disney Plus
C More Standard 139 kr/mån 2 veckor
SF Kids Play 59 kr/mån 1 månad
Netflix fr. 89 kr/mån 1 månad
HBO Nordic 89 kr/mån 1 månad
Google Play Hyrfilm fr. 29kr Ingen Hyr film på Google Play

Låna film med bibliotekskortet

Visste du att det går att låna digitala filmer på Biblioteket via “Cineasterna” helt utan kostnad? Här följer en kort guide om hur du går till väga ! Fungerar både i Uppsala och Håbo kommun!

  1. Se till att ha ditt lånekort till hands. Om du inte har något lånekort går du in på https://bibliotekuppsala.se/web/arena/lanekort-formular och fyller i formuläret. Lånekortet skall sedan upphämtas och aktiveras på valfritt bibliotek. Medtag legitimation.
  2. Gå in på www.cineasterna.com och svara med ditt bibliotek på frågan “Var har du bibliotekskort?”
  3. Välj vilken film du vill se och logga in med ditt personnummer eller lånekortsnummer och din PIN-kod för ditt lånekort. Första gången du loggar in skapar du ett användarkonto. Det är inte ett krav att skapa ett användarkonto på Cineasterna, men det underlättar för dig då du slipper att ange ditt lånekortsnummer/personnummer och pinkod vid varje lånetillfälle.
  4. Du kan låna 3 filmer på en vecka (7 dagar) och filmerna är aktiverade i 48 timmar efter du gjort ditt lån.

Bor du i Heby kommun finns en liknande tjänst som heter “Viddla”

  1. Se till att ha ditt lånekort till hands. Om du inte har något lånekort går du till valfritt bibliotek i Heby kommun för att införskaffa samt aktivera ditt lånekort. Medtag legitimation.
  2. Gå in på https://viddla.se/films och välj vilken film du vill titta på. Ingen inloggning krävs.
  3. När du valt att starta en film fyller du i rutan som dyker upp med biblioteket du skaffade ditt kort på samt ditt lånekortsnummer och dess PIN-kod.
  4. Du har 48 timmar på dig att se filmen efter att du aktiverat den. Ditt bibliotek bestämmer hur många lån du får nyttja per kalendermånad. När du loggar in för att se en film visas antalet lån du har kvar innan du väljer att spela upp filmen. Biblioteket sätter en begränsning för hur många filmer som får lånas ut totalt varje kalendermånad. Om potten tar slut kan inga fler lån göras mer den månaden om inte biblioteket tillför fler lån.

Vill du läsa mer?
Gratisbad i Uppsala

Gratisbad i Uppsala

Vi vill tipsa om alla gratisbad i Uppsala Det finns en uppsjö av lokala bad i länet! På Gratis i Uppsala listar vi de flesta. Från Enköping till Norrtälje, de flesta har något för alla och är lätta att ta sig till och från. På gratis i Uppsala listas – inte ALLA – men...

Från Kokslov till Sportlov

Från Kokslov till Sportlov

En resa genom historien om Vinterlovet Ursprunget till sportlovet går tillbaka till 1940 när Bränslekommissionen i Sverige införde det första kolslovet. Under andra världskriget var kol och koks, de bränslen som användes för att värma skolorna, kraftigt ransonerade....

Jullov i Uppsala

Jullov i Uppsala

Ni hittar många jullovsaktiviteter här på barniuppsala bland annat under kategorin Advent och jul Destination Uppsala har en guide för aktiviteter under jullovet och här finns en lista på vad som händer på fritidsgårdarna i Uppsala Foto: Gustav Dalesjö / Uppsala...

Fira mångkulturella matdagen med mat från hela världen!

Fira mångkulturella matdagen med mat från hela världen!

16 november är en dag där mat från hela världen hyllas och en möjlighet att lära sig mer om olika maträtter, deras ursprung och matkultur. Vad är mångkulturella matdagen och varför firar vi den? Det var Kultursmakarna som instiftade den mångkulturella matdagen den 16...

Pin It on Pinterest

Share This