Utflykt i skogen

Utflykt i skogen

Av: Frida Andersson
Publicerad: 2020-06-17

På fritiden är det väldigt givande att göra olika aktiviteter tillsammans med sina barn. Den här artikeln syftar till att ge inspiration att åka ut i naturen och ge några förslag på enkla och roliga saker man kan hitta på under en utflykt i skogen.

Hitta platser i skogen

Om ni inte är vana att hitta igen en enskild liten plats i skogen där ni kan ha er familjeutflykt kan ni börja med att utgå från en känd vandringsled. Därifrån kan ni leta efter ett lämpligt ställe att göra en liten avstickare från den stora vandringsleden och gå en bit in i skogen. Naturligtvis gäller det att se till att man kommer ihåg vägen tillbaka till den stora vandringsleden igen.

Tips på vandringsleder

  • Gröna stigen – På Gröna stigen i Lilla Djurgårdsskogen kan både stor och liten upptäcka skogen på ett spännande sätt.
  • Linnéstigarna – Linnéstigarna är rekonstruktioner av Carl von Linnés åtta pedagogiska naturvandringar runt Uppsala.
  • Strandpromenaden i Vårdsätra – Strandpromenaden leder dig längs en grusad stig som är lätt att gå på och träbryggor med viloplatser. Hela strandpromenaden är tillgänglig för alla. Det betyder att underlag och lutningar fungerar bra för besökare med rullstol och barnvagn.

Hitta fler leder på Uppsala Kommuns sida för Vandringsleder och stigar.

Foto: PublicDomainPictures

Roliga aktiviteter för barn i skogen

Ta med sagor eller böcker som barnen tycker om och ha en mysig sagostund. Uppmuntra barnen att själva komma med förslag på lekar, spel eller aktiviteter som de vill göra med er. Ta med böcker som kan hjälpa er att identifiera olika sorters fåglar, växter eller djurspår som ni ser på er utflykt. Det kan vara både spännande och lärorikt.

När ni kommer ut i skogen kan ni hjälpas åt att samla ihop en pinne, 5 gran- eller tallkottar och 5 stenar. Rita ett 3×3-rutnät på lämpligt ställe på marken med pinnen så det blir totalt 9 rutor. Det går även att bygga ihop rutnätet med hjälp av kottar, pinnar och stenar om det inte går att rita på marken med pinnar där ni befinner er. Rutnätet kan användas till att spela det enkla men roliga spelet ”Tre i rad”. Låt någon få kottarna som sina spelpjäser och motspelaren få stenarna. Syftet är att få tre spelpjäser i rad först, precis som namnet indikerar. Spelare får knuffa bort motspelarens pjäser genom att själv ställa sig på den tidigare upptagna rutan. Ni kan turas om att spela mot varandra.

Uggla (dekorativ bild)
Foto: Erik Karits
Vitsippor (dekorativ bild)
Foto: Hans Braxmeier
Svampar (dekorativ bild)
Foto: Tina Kuper

Foto: Frida Andersson

Mat i skogen

Gör gärna goda smörgåsar tillsammans med barnen att ta med ut i skogen. Ta med valfri dryck i till exempel en termos och drick sedan ur varsin kåsa eller mugg.

Från mitten av juni till början av september man kan hitta blåbär i skogen och från början av september till mitten av oktober hittar man lingon. Det går även att hitta smultron, vilda hallon, björnbär och rönnbär i Upplands skogar.

Svampar bör generellt alltid tillagas innan de äts. Ät aldrig svamp om du är osäker på vad det är för sort. Det kan därför vara bra att ha med sig en svampbok när du ska ut i skogen. Det finns även svamp-appar att ladda ned i mobilen. Många studieförbund och svampkonsulenter håller svampkurser varje höst som man kan anmäla sig till.

De första gula kantarellerna kommer redan i juni till juli och säsongen fortsätter ända tilloktober och från augusti till och med november kan man plocka höstkantareller.

Portfölj och termos (dekorativ bild)
Foto: ulleo
Blåbär (dekorativ bild)
Foto: Lojsan

Foto: Pixabay

Eldnings- och grillförbud

Vid eldnings- och grillförbud går det bra att ta med varm mat ut i skogen genom att tillaga den hemma i förväg och ta med i en mattermos.

Är det eldningsförbud får du inte använda engångsgrill, bara grilla på egen tomt och i fasta, iordningställda grillplatser. Ni kan ringa Uppsala brandförsvars telefonsvarare på telefonnummer 018-727 30 55 för aktuell information kring eventuella eldningsförbud.

Vid eldningsförbud är LED-blockljus ett trevligt alternativ till en vanlig brasa. Ljusen drivs av vanliga batterier och är helt säkra att ta med ut i naturen så länge de inte glöms eller lämnas kvar där. De brukar lysa väldigt fint och ge en mysig stämning.

 

Foto: Alexas_Fotos

Ta hand om skogen

Lämna gärna skogen ännu mer skräpfri än ni hittade den. Engångsprodukter kan ibland glömmas eller lämnas kvar i skogen. Använd istället gärna hållbara kåsor i hårdplast eller trä att dricka och äta ur. Ta gärna med ert vanliga vardagsbestick istället för engångsprodukter. Plastkåsor kostar vanligen mellan 12 kr – 20 kr och håller i många år. Träkåsor kan köpas i butik, men även av lokala hantverkare vid till exempel marknader och ger en härlig utflyktskänsla.

Det är bra att ha med en skräppåse att samla upp allt eventuellt skräp i, till exempel servetter som använts vid måltiden, när utflykten är över. Ta med skräppåsen hem eller kasta i sopkärl längst vandringsled, samlingsplats eller parkering.

Besök gärna länkarna nedan (externa länkar öppnas i ett nytt fönster/flik).Vandringsleder i Uppsala Kommun | Uppsala BrandförsvarKåsor av plast hos Widforss.se | Batteridrivna blockljus hos Jula
Vill du läsa mer?
Fira fettisdagen med semlor

Fira fettisdagen med semlor

Den första mars i år inträffar fettisdagen, starkt associerad med Semlan, men har det alltid varit så? Var kommer Semlan ifrån och vad är egentligen fettisdagen? Det är frågor som besvaras i denna artikel. I slutet följer även ett recept på topppengoda semlor!...

Att lära sig magi/trolleri

Att lära sig magi/trolleri

Magi eller trolldom är en verklighetsuppfattning grundad i övertygelsen om att människan kan påverka den fysiska världen genom kontakt med övernaturliga makter. De som ägnar sig åt magi kallas magiker (efter persiskans magus), trollkarlar eller häxor. Magi handlar...

Att lära sig lösa Rubiks kub | online

Att lära sig lösa Rubiks kub | online

Rubiks kub är ett tredimensionellt mekaniskt pussel som patenterades (1975) av en ungersk arkitekt/ professor som heter Ernő Rubik.Det tredimensionella pusslet uppfanns först i pedagogiskt syfte då Ernö Rubik vid tiden undervisade i design.När han hade uppfunnit kuben...

Livesändning av årets härligaste kosläpp 2021

Livesändning av årets härligaste kosläpp 2021

Livesändning av årets härligaste kosläpp 2021   Under hela vinterhalvåret spenderar korna sin tid inne i ladugården, men nu är våren här och det är äntligen dags för mjölkkorna att få komma ut på grönbetet! För korna innebär det en otrolig glädje, en så stor...

Pin It on Pinterest

Share This