Höstlovsfilm – Cineastiska Guldkorn

Cineastiska guldkorn- del 2

Av: Jimmy Nyman
Publicerad: 2020-10-02

 

Välkommen till TV-Soffan. Nu sitter du redo i TV-soffan med så mycket snacks att de ramlar över kanten på skålen och så mycket dricka att det är tur att du kan pausa och gå på toaletten när du vill. Men vad vill du egentligen titta på? Här följer några tips på “cineastiska guldkorn” där siktet är inställt på att helt enkelt hitta rent cineastiskt välgjord film för familjen.

Målgruppen varierar från de allra minsta till 15 år plus och är märkta efter officiella åldersrekommendationer.

Undrar du hur man går till väga för att enkelt strömma film till ditt hem? Se gärna del 1 i denna artikelserie. Artikelserien är indelad i 4 delar.

Höstlovsfilm (dekorativ bild)

 

Tjänsterna som listas under varje film kan i vissa fall kräva att man hyr eller köper filmen då utbudet till de fasta tjänsterna roterar med jämna mellanrum. Filmerna som rekommenderas är aktuella vid publiceringsdatumet för artikeln (se ovan).

Om skribenten

Jimmy Nyman fann sin kärlek för film i tidig ålder och började redan på sent 1980-tal se på film med allt mer kritiska ögon.

Sedan dess har intresset för att bredda sin kunskap om ämnet bara blivit större och idag har han sett flera tusen filmer i olika genrer, av olika anledningar och har nu sett så mycket att han ofta gärna väljer bort serie och film han anser är onödiga att se på när det finns så mycket bättre verk där ute.

Intresset för att skriva var länge separerat från filmvärlden men efter hand har dessa intressen vävts ihop och fokuset är nu inställt på att skriva om speciella samhällsfrågor i film, vilket ger honom en ny utmaning att gräva ned sig i.

Notera att åsikterna här endast är Jimmys egna , representerar ej redaktionen och skall ej ses som fakta. Filtrera alltid film genom dina egna värderingar och skapa dig en egen åsikt, precis som Jimmy gjort hela sitt liv.

Husdjurens hemliga liv (dekorativ bild)

Filmen bjuder på:
Smarta skämt
Välskriven story

Streamas just nu på:
Disney+
Viaplay

ZOOTROPOLIS
2016 av Byron Howard
Rekommenderad ålder: 7 år och uppåt
Med: Hilda Henze (röst), Jakob Stadell (röst) och Felix Engström (röst).

Välskrivet och otroligt charmigt animations-mästerverk som verkligen är något för hela familjen. Filmen handlar om djurmetropolen Zootopia, Zootropolis på svenska, där en nyutexaminerad polis och en bitter svindlare måste arbeta tillsammans för att nysta upp en stor konspiration i den personlighetsfyllda staden. Filmen är full av smarta, vältajmade skämt, fantastiska små detaljer överallt och är genomtänkt på en story samt dialognivå som man väldigt sällan ser i animerad film. Lättförståeligt nog i grunden för barnen och med djup och välskriven humor för dom vuxna. Lite på en egen nivå när det gäller nyare Disneyanimation.

Närkontakt av tredje graden (dekorativ bild)

Filmen bjuder på:
Episk musik
Vackra UFOs

Streamas just nu på:
Netflix
Viaplay

NÄRKONTAKT AV TREDJE GRADEN
1977 av Stephen Spielberg
Rekommenderad ålder: 11 år och uppåt
Med: Richard Dreyfuss, Melinda Dillon, Warren J. Kemmerling.

Sci-fi klassiker och en, för tiden, nyskapande utomjordisk invasion från Steven Spielberg som är lika delar spännande, vacker, välskriven och välfilmad.
Roy Neary, en elreparatör, hamnar en natt i mitten av ett konstigt, intensivt ljusfenomen efter att hela stadens el oförklarligt slagits ut.
I samband med detta dras han in i ett personligt äventyr när han får nys om en ljudslinga som han känner att han, för att hitta sanningen bakom fenomenet, måste söka reda på sanningen bakom till varje pris. Kan det vara ett avancerat försök till kommunikation från rymden?
Detta leder till en film som porträtterar utomjordiskt liv och vårt sökande efter det på ett gripande och mäktigt sätt, speciellt när filmen kulminerar i sin oförglömliga, melodiösa final som aldrig kommer bli gammal. Ofta spännande, men aldrig läskigt UFO äventyr!

Jakten på den försvunna lampan (dekorativ bild)

Filmen bjuder på:
Äventyr
Nostalgi

Streamas just nu på:
Disney+
Google Play

DUCKTALES – THE MOVIE: TREASURE OF THE LOST LAMP
1990 av Bob Hathcock
Rekommenderad ålder: Barntillåten
Med: John Harryson (röst), Monica Forsberg (röst), Ulf Källvik (röst).

Farbror Joakim och knattarna i Jakten på den försvunna lampan på svenska.
DuckTales, eller Ankliv som det heter på svenska, är en av dom mest älskade tecknade serierna i Disneys historia. Den finns även en ny variant av serien som dock inte är i närheten av lika charmig. I alla fall inte för 80 talister.
1990 gjordes sedan denna äventyrsfilm där Joakim Von Anka i vanlig ordning drar med sig släkten ut på skattjakt, denna gång efter en mystisk lampa.
Det är ett knivskarpt matinéäventyr med lika delar Indiana Jones som klassiskt Disney med allt vad det innebär. Dessutom tecknat på det där klassiska Disneyviset man inte ser längre nu när allt tecknande har digitaliserats. Skall dock ses med ett nostalgiskt öga, gärna för att dela med sig till nyare generationer. Är även en bra jämförelse mot modernare tecknad film angående hur oförsiktig man var med stereotyper på den tiden. Ta gärna tillfället i akt att leta upp den fantastiska titelmusiken till Ankliv för att krydda nostalgitrippen lite extra.

Huset med den mystiska klockan (dekorativ bild)

Filmen bjuder på:
Halloweenmys
Mysterium

Streamas just nu på:
Netflix 
Viaplay

HUSET MED DEN MYSTISKA KLOCKAN
2018 av Eli Roth
Rekommenderad ålder: 11 år och uppåt
Med: Jack Black, Kyle MacLachlan, Cate Blanchett.

Eli Roth, som i normala fall gör ganska groteska skräckfilmer, har här ställt in siktet på att göra en mer familjevänlig och “halloweenmysig” mysteriefilm om hur unga Lewis Barnavelt skickas för att bo hos sin farbror efter att hans föräldrar omkommit i en tragisk brand.
Det visar sig snabbt att denna farbror är en livs levande trollkarl och att det enorma huset han bor i ruvar på många spännande hemligheter runt varje hörn, bland annat det kusliga tickandet i väggarna som sakta men säkert räknar ned till domedagen. Detta är en otroligt snygg film att se på där nästan varje scen känns som en perfekt bakgrundsbild till datorn. Dessutom fungerar den utmärkt som ett väldigt engagerande mysterium med ett allvarligt djup och ett mörker bakom den väldigt mysiga samt ofta roliga matinéytan.
Jack Black gör sin mest karismatiska roll någonsin som farbror Jonathan Barnavelt och Kyle MacLachlan ,från Twin Peaks för dem som kommer ihåg den kultförklarade serien om Agent Cooper, spelar en riktig ruskig skurk. Njut av det vackra fotot och sitt och klura på vad som egentligen händer, och har hänt, i Jonathans underliga hus.

Snurre Sprätt och Hjulben- filmen

Filmen bjuder på:
Klassiskt
Humor

Streamas just nu på:
Netflix 
Google Play

SNURRE SPRÄTT & HJULBEN – FILMEN
1979 av Chuck Jones
Rekommenderad ålder: Barntillåten
Med: Mel Blanc (röst), Arthur Q. Bryan (röst), Paul Julian (röst)

Knappast finns det väl mer klassiska tecknade figurer än snurre sprätt och hans vänner? Warner Bros karaktärerna som skapades redan på 1930 talet och som fortfarande är svårslagna när det kommer till den tidlösa slapstick humorn. Bara Bugs Bunny (Snurre Sprätt) har själv varit med i över 150 tecknade filmer och finns att hitta även inom t.ex musik, serietidningar, prisgalor, nöjesparker, TV-Spel och reklamfilmer.
Filmen i sig är en samling av totalt 11 kortfilmer med Snurre som värd där han reflekterar över sina och sina vänners gamla bedrifter. Detta är kortfilmer från animationens vagga, där de handritade bilderna flyter på lika vackert än idag som de gjorde då. Det är korta, effektiva godbitar som försöker leverera humor i varje bild. Det hör till filmvärldens allmänbildning att titta igenom dessa klipp och reflektera över skapandet och den ändå ganska våldsamma humorn.
Detta är karaktärer som aldrig kommer dö ut och tecknade sketcher som än idag håller en pricksäkerhet i vad man vill åstadkomma få ens kan drömma om. En finfin samling av gamla Warner Bros klassiker från 1930 talet och framåt.

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn (dekorativ bild)

Filmen bjuder på:
Övernaturligt
Mörker

Streamas just nu på:
Viaplay 
Google Play

MISS PEREGRINES HEM FÖR BESYNNERLIGA BARN
2016 av Tim Burton
Rekommenderad ålder: 11 år och uppåt
Med: Eva Green, Samuel L. Jackson, Judi Dench.

Tim Burton. En regissör som alltid stakat ut en egen visuell stil med en något mer gotisk och mörk men samtidigt charmig stil som få kan härma. Han står för klassiker som Edward Scissorhands, Beetlejuice, The Nightmare Before Christmas och många fler.  När han får ta sig an Ransom Riggs speciella bok/fotosamling från 2011 blir resultatet en visuellt fantastisk resa om Jake, som under sin uppväxt fick höra historier från sin farfar om hur denne som barn under andra världskriget slogs mot besynnerliga varelser kallade “Hollowgasts” när han bodde på ett konstigt barnhem i Wales för barn med övernaturliga drag.
När denne farfar dör under mystiska förhållanden får Jake samtidigt en uppmaning från släktingen som säger åt honom att resa till “Tidsloopen från 3 September, 1943”. Jake bestämmer sig för att börja leta vid det omtalade barnhemmet via en resa till ett mulet Wales med sin pappa men hittar bara ruiner kvar av huset som bombats under andra världskriget. Detta sätter igång ett långt äventyr om mystiska krafter, tidsresor och en värld bortom vår vardagliga förståelse. Filmen är fylld till bredden med intressanta krafter, monster, människoöden och platser. Eva Green är i vanlig ordning helt lysande, här i rollen som en “Ymbryne”, en kvinna som kan förvandla sig till fågel. Dessutom är Samuel L. Jackson sitt vanliga briljanta jag, här som den läskiga, utseendeskiftande, ögonätande Mr. Barron.

Vill du läsa mer?
Gratisbad i Uppsala

Gratisbad i Uppsala

Vi vill tipsa om alla gratisbad i Uppsala Det finns en uppsjö av lokala bad i länet! På Gratis i Uppsala listar vi de flesta. Från Enköping till Norrtälje, de flesta har något för alla och är lätta att ta sig till och från. På gratis i Uppsala listas – inte ALLA – men...

Från Kokslov till Sportlov

Från Kokslov till Sportlov

En resa genom historien om Vinterlovet Ursprunget till sportlovet går tillbaka till 1940 när Bränslekommissionen i Sverige införde det första kolslovet. Under andra världskriget var kol och koks, de bränslen som användes för att värma skolorna, kraftigt ransonerade....

Jullov i Uppsala

Jullov i Uppsala

Ni hittar många jullovsaktiviteter här på barniuppsala bland annat under kategorin Advent och jul Destination Uppsala har en guide för aktiviteter under jullovet och här finns en lista på vad som händer på fritidsgårdarna i Uppsala Foto: Gustav Dalesjö / Uppsala...

Fira mångkulturella matdagen med mat från hela världen!

Fira mångkulturella matdagen med mat från hela världen!

16 november är en dag där mat från hela världen hyllas och en möjlighet att lära sig mer om olika maträtter, deras ursprung och matkultur. Vad är mångkulturella matdagen och varför firar vi den? Det var Kultursmakarna som instiftade den mångkulturella matdagen den 16...

Pin It on Pinterest

Share This