Nyöppnade 4H i Sävja – för både äldre och yngre

Sävja 4H-gård öppnade i november 2024 efter att ha varit stängd i flera år. Inriktningen för 4H är i första hand barn och ungdomar, men det finns något för alla. Enligt verksamhetsutvecklaren Ellen Glöde är det främst barn i åldrarna 6-11 år som dras till 4H-gården, men de strävar hela tiden efter att nå nya grupper. Skolbarn hänger där efter skolan, ungdomar rider på kvällarna och det finns en hästklubb, getklubb samt en kaninklubb. De arrangerar också djurläger och hästläger samt olika kurser med fokus på djuren.

Deras mål är att ge både barn och vuxna en möjlighet att lära sig mer om djur, natur och hållbarhet genom praktisk erfarenhet. Verksamhetschef Niklas Tidholm menar att det viktigaste de vill nå ut med just nu är att gården verkligen är öppen för alla, 11-16 vardagar och 9-15 helger, året runt.

 

Seniorträffar

I samarbete med äldrenämnden har Uppsala kommun satsat på seniorträffar. Sävja 4H-gård anordnar seniorträffar på tisdagar kl. 10-11, v. 9-24. Träffarna är gratis att delta i och ingen föranmälan behövs. Vi från nyhetsredaktionen Skriva var med på en seniorträff i slutet av mars.

Vi samlades tillsammans med ett gäng seniorer och gick in i fårhagen för att ta in fåren. På dagens schema var det fårklippning. De som arbetar på gården berättade och visade hur klippningen går till med elektrisk sax. Några av fåren var lite nervösa över situationen, vilket en ståtlig beige häst troligen kände av. Han stod lugnt i närheten och skapade en beskyddande energi omkring sig. Vid sidan av hästen stod en liten åsna som trivs i hästens sällskap. De som ville fick också själva pröva på att klippa fåren. Efteråt erbjöds besökarna att ta med sig ull hem.

I samband med fårklippningen kom en förskola in till gården. Nyfikna barn samlades runt fåren för att se vad som hände. Flera av seniorerna tyckte att det är roligt att generationerna får mötas på det här sättet. En av kvinnorna berättade att hennes barnbarn ofta är på gården, vilket gör att de har något gemensamt att prata om.

Tidigare under seniorträffarna har de till exempel fikat, gått på promenad med hästarna, gosat med nyfödda killingar, haft växt-och djurlära eller bara umgåtts med gårdens alla djur. På gården finns får, hästar, en åsna, kaniner, getter och höns.

 

 

Seniorträffarna är uppskattade bland besökarna. De mår bra av att vara i närheten av djur och natur, det påminner om barndomen.

– Vi är många som har vuxit upp nära djur och natur och det känns roligt att på det här sättet hålla kontakten med den världen, säger en besökare.

Eftersom seniorträffarna är så uppskattade, har de själva valt att bilda en klubb för att få ut mer av kontakten med Sävja 4H-gård och ha möjlighet till fler aktiviteter. Klubben har en medlemsavgift och de är försäkrade genom den. De har tillgång till lokaler, djur och möjlighet till viss odling. Det är den första och hittills enda seniorklubben i Uppsala.

Medlemmarna i klubben har hittills ordnat föreläsning om matsmältningsorganen hos idisslande djur. Framöver har de planer på att ha något program om fåglar och fågelholkar samt biodling. De har också planterat i en örtagård som finns intill gården. Där finns bland annat olika medicinalväxter.

Det var verkligen värt att besöka Sävja 4H-gård och deras seniorträffar. Det är en vacker gård och mysigt omkring med dess naturnära läge. Bara att vistas bland alla djuren gör att man kommer ner i varv och känner välbehag. Det märks att gården är uppskattad av många och inte bara på grund av närheten till djur och natur, utan också för gemenskapen som skapas när människor möts och utövar olika aktiviteter tillsammans.

 

Fakta om 4H

Idén om 4H-gårdar kommer från USA och fick sin början 1902 då 4H-rörelsen hade sitt första klubbmöte. Det var troligen en klubb från Springfield i Ohio som var den första klubben att arbeta som en förening. Snart nådde klubbverksamheten ut över hela USA och därifrån spreds ryktet snabbt om 4H till andra länder.

Anledningen till att dessa klubbar startades var att man ansåg att landsbygdens skolor inte lärde ut tillräckligt mycket i form av praktiskt arbete och hemkultur för att unga jordbrukare skulle kunna få rätt förutsättningar för att leva ett rikt liv ute på farmerna.

Man vet inte riktigt när klubbverksamheten fick namnet 4H, bara att begreppet användes första gången 1909, innan dess hade klubbarna allt som oftast namn efter platser.

I början byggdes rörelsen ut genom skolorna. Pojkarna odlade majs och grönsaker och födde upp djur och flickorna lärde sig att laga mat och ta hand om hemmet.

Fyrklövern med ett H på varje blad som är 4H:s symbol utformades i USA omkring 1911. De fyra H:na är begynnelsebokstäver i orden Head (Huvud), Heart (Hjärta), Hand (Hand) och Health (Hälsa). Dessa fyra H:n är symboler för kunskap, medkänsla, färdighet och ett sunt levnadssätt.

“Lära genom att göra” är det motto som 4H-verksamheten arbetar efter och praktisk inlärning, där teorin blir ett hjälpmedel för det praktiska handlandet, är det som hela verksamheten är uppbyggd kring.

Idéerna till 4H lyckades ta sig över Atlanten hit till Skandinavien ganska tidigt, intresset fanns framförallt i Danmark och Sverige.

NSU (Nordisk Samorganisation för Ungdomsarbete) är samarbetsorganisationen i Norden, de arrangerar bland annat nordiska läger, ungdomsstämma, lantungdomskonferenser med mera.

Idag finns 4H i ett 80-tal länder. Till exempel har vi Young farmer´s i de gamla brittiska imperieländerna. En annan europeisk samarbetsorganisation är “European Committee for Young Farmer´s and 4H Clubs”. Det existerar däremot ingen världsfederation.

Utbyggnaden av 4H pågår ännu, bland annat i utvecklingsländerna finns det stort behov av utbildning eftersom en stor del av befolkningen där har sitt arbete och får sin inkomst från lantbruket.

4H ska ge ungdomar aktivitetsmöjligheter, spänning och locka till äventyr samtidigt som det skapas en god miljö. Det är religiöst och partipolitiskt obundna enligt sina stadgar. Detta innebär inte att 4H ska stå utanför samhällsdebatten. Istället så ska organisationen, utan hänsyn till olika politiska partiers ställningstaganden, yttra sig om frågor av intresse för rörelsen och medlemsgrupperna.

 

/ Nyhetsredaktionen Skriva

 

Bildtext(Personalen):

Ellen Glöde, verksamhetsutvecklare
Danielle Andersson, verksamhetsutvecklare
Niklas Tidholm, verksamhetschef.

Foto: UT

Vill du läsa mer?
Påsklovsaktiviteter 2025

Påsklovsaktiviteter 2025

Påsklovet bjuder på många olika event, på många olika ställen. Här har vi sammanställt några som vi tycker låter spännande, och som dessutom är gratis! Dessa event är främst riktade mot barn och unga. Längre ner på sidan hittar du länkar till flera påskevent. Tryck på...

Idéhubben på Forumtorget

Idéhubben på Forumtorget

En tisdag i början av mars var vi på besök hos Idéhubben på Forumtorget. Vi fick komma in på en kopp kaffe och lyssna på när de pratade om allt som sker på torget. Tanken är att Idéhubben ska vara en plats som inte bara arrangerar händelser, utan också hjälper dem som...

Cube of Art – ett museum för interaktiv konst

Cube of Art – ett museum för interaktiv konst

Cube of Art - ett museum för interaktiv konst   Den 26 december 2024 öppnade det digitala och interaktiva museet Cube of Art i Uppsala. Det består av en svart kub med sju meter i takhöjd. Kubens belysta väggar och golv gör att besökaren får ta del av levande...

Bibliotek i Uppsala – Nyöppnat bibliotek i Rosendal

Bibliotek i Uppsala – Nyöppnat bibliotek i Rosendal

Bild på sagokojan i Rosendalsbiblioteket Tycker du om att läsa? Vill du gå på gratis evenemang såsom författarträffar, föreläsningar eller delta i en bokcirkel? Har du behov av att skriva ut papper, men saknar skrivare själv? Alla dessa behov kan tillfredsställas...

Pin It on Pinterest

Share This