En tisdag i början av mars var vi på besök hos Idéhubben på Forumtorget. Vi fick komma in på en kopp kaffe och lyssna på när de pratade om allt som sker på torget. Tanken är att Idéhubben ska vara en plats som inte bara arrangerar händelser, utan också hjälper dem som har egna idéer till event som skulle kunna hållas på torget. Målet är att Forumtorget ska vara en trivsam, trygg och levande plats för alla, året runt. Detta är en verksamhet som drivs av Centrum för AMP, en ideell förening som jobbar med platsutveckling, de har liknande verksamhet i både Kista och Stockholm.
AMP-modellen står för ”Affärs- och Medborgarplatsmodellen”. Den skapades 2018 av Trygghetskommissionen på initiativ av Svensk Försäkring. Trygghetskommissionen har i uppdrag att studera vardagsbrottslighet och bekämpa negativa trender i samhället. De anser att ett sätt att motverka detta är att öka närvaron och aktiviteten på offentliga platser och att man så kan skapa en positiv förändring, och därmed föddes idén om AMP-modellen.
Varför just på Forumtorget?
Forumtorget fick sin moderna form på femtio- och sextiotalet, då Forumvaruhuset färdigställdes år 1953 och Tempovaruhuset 1960. Med sitt centrala läge och många människor i rörelse har det under åren använts till event, politiska möten, försäljning av konsthantverk och blommor för att nämna några.
Med tiden har torget förändrats, byggnaderna som ramar in platsen har bytt namn och form ett flertal gånger och på nittiotalet renoverades själva torget första gången. 2021 fick det dess nya skepnad med fokus på den trygga och lättillgängliga miljön med stora möjligheter för event.
Vad händer på Forumtorget?
På Forumtorget arrangeras olika sorters aktiviteter och evenemang. Det kan vara allt från marknader och dans till livemusik och träningsdagar. Idéhubbens mål är att aktivera människor så mycket som möjligt utifrån rådande budget. Det är viktigt att skapa ett torg som passar alla.
Idéhubben anordnar också en del återkommande aktiviteter. För tillfället är det till exempel möjligt att vara med på schack, zumba och silent disco en gång i veckan. Sex dagar i veckan organiserar de någon form av aktivering, där människor har möjlighet att själva testa på olika aktiviteter när de vill. Vid vårt besök på Forumtorget fanns ett litet bord med papper och pennor samt några käpphästar med tillhörande hinder att hoppa över. Överlag är deras mest populära aktiviteter sådana där människor får vara aktiva och interagera med varandra.
En levande utställning på Forumtorget
För tillfället är det också möjligt att ta del av konstutställningen En levande utställning som arrangeras av Galleri Wildstyle. Det är den internationellt erkända konstnären Ola Kalnins senaste utställning. Hans verk har visats i allt från gallerier till olika offentliga platser, som gator och fasader. Hans konst har en unik stil och består av en kombination mellan starka grafiska element och abstrakt expressionism.
Vi anser att det är ett passande namn på utställningen och på de individuella verken eftersom det ger en djupare förståelse för konsten. Bilderna innehåller liv och rörelse i övergripande statiska former. Konstverken hänger i luften i form av tavlor, men hans konst finns också på marken samt lagt över en betongdekoration i form av en puck. Konstnären har på förhand fått mått och bilder på Forumtorgets ytor för att kunna anpassa utställningen och skapa de platsspecifika verken.
Skallen är en återkommande symbol i Kalnins verk, vars syfte är att representera livet. Eftersom vi alla bär på skallar är den dels en symbol för likheten mellan oss människor, men också en symbol för olikheter, på grund av våra unika själar och sinnestillstånd. Hans arbete bygger på en balans mellan frihet och struktur. Genom skallen knyts det intuitiva och abstrakta ihop med det grafiskt strukturerade.
Det spelas musik på torget som under utställningens gång kommer från en spellista med musik som konstnären valt själv. Utställningen känns modern och spellistan innehåller passande musikstilar. Det är någon typ av techno som passar det moderna och digitaliserade men även de mer psykedeliska uttrycken. Resten av musiken ger små ledtrådar om kulturer och världsdelar som inspirerat konstnären.
Som betraktare upplever man verkligen kombinationen av det grafiska och det abstrakta. Skallarna består av symboler och mönster i olika färger. De ser ut att ha ett tilltänkt mönster, men vad det egentligen föreställer är upp till betraktaren att tolka. Mönstren är också återkommande, men i nya varianter. Det är ett tydligt färgschema med både gradient och kontrastfärger. Konstverken bidrar till reflektion och väcker känslor. De får en att tänka på hur lika vi människor är på utsidan, men hur mycket som kan pågå inom en annan människa som vi inte har någon aning om.
Framöver har idéhubben som mål att skapa fler aktiviteter för äldre. De är också öppna för förslag på olika aktiviteter från allmänheten. Måndag-fredag kl.10-18 är de på plats i sin lokal som ligger intill Forumtorget. Det märks att de som jobbar på idéhubben har mycket idéer till hur Forumtorget kan utvecklas framöver och vi tycker också det är kul att allmänheten har möjlighet att få vara del av skapandet av ett Forumtorg som passar alla.
Foto: LM
Bildtext (personalen):
Gassan Jaber – vikarierande verksamhetsledare, Caroline Ek – driftansvarig och Sofie Linder – praktikant på Idéhubben, Forumtorget.
//Nyhetsredaktionen skriva