Cube of Art – ett museum för interaktiv konst
Den 26 december 2024 öppnade det digitala och interaktiva museet Cube of Art i Uppsala. Det består av en svart kub med sju meter i takhöjd. Kubens belysta väggar och golv gör att besökaren får ta del av levande konst, interagera med den och göra egna skapelser som får liv med hjälp av AI. Mellan 8 januari 2025 och 31 maj 2025 visas fem utställningar skapade av konstnären Mia Fernau och konstgruppen n1. Dessa är Swedish blossom, Aquarelle forest, Aurora butterfly, Circle & Dotes och Neon city. Cube of Art är beläget i byggnaden Juvelen, ett stenkast från Uppsala centralstation.
Aurora butterfly
En av utställningarna heter Aurora butterfly, som skapats av den internationella konstgruppen n1. Det är många fjärilar i olika färger som flyger omkring på kubens svarta väggar och golv. När man rör vid fjärilarna byter de färg och färgerna blandas ihop på väggarna då fjärilarna flyger i olika riktningar. Tanken med konstverket är att efterlikna norrskenet med dess levande och starka färger.
Fjärilarna flyger omkring med lugna rytmiska vingslag. Det skapar en känsla av närvaro och eftertänksamhet. Det är trollbindande att se på när fjärilarna lämnar färggrant glitter efter sig för varje vingslag. Dessutom lyser bakgrunden bakom varje fjäril upp i samma färg. Konstverket påminner absolut om ett norrsken, men också om någonting magiskt. Det är roligt att själv få vara interaktiv och bidra till att fjärilarna byter färg när man rör vid dem. Det skapar också en autentisk och levande känsla när fjärilarna börjar flyga snabbare då de blir berörda.
Det är inte bara visuella intryck som bidrar till upplevelsen av denna utställning, utan musiken i bakgrunden har också en inverkan. Det är lugn musik som spelas och det skapar en ganska rofylld känsla. Dock är musiken lite för hög och bidrar inte till den avslappning den hade kunnat göra med en lägre volym.
Neon City
När det var dags för utställningen Neon City gick det att se hur stadsbyggnader och vägar bildades. Utställningen bygger på en monokromatisk traditionell japansk målningsteknik, där de ursprungliga verken målades för hand med en Oofude, en stor japansk pensel, innan de återskapades digitalt.
Det är spännande att se de olika konstverken i Neon City, i överraskande fina former. Den AI-generade musiken är futuristisk.
Man kan måla olika fordon som blir levande. Helikoptrar, bilar och flygplan. Det är mycket som åker och flyger runt i rummet. Besökaren blir inspirerad av att rita sina egna fordon, en helikopter vi ritade började helt plötsligt flyga. Liksom andras konstverk.
De grova penseldragen i illustrationerna för tankarna till Shodo-konst och den legendariske zenmunken Sesshū Tōyōs målarstil från 1400-talet.
Neon City lyfter fram gammal konst på ett helt nytt sätt, konst som gjordes för länge sedan återskapas till en framtidsstad som är interaktiv med AI, vilket är spännande.
Aquarelle forest
Aquarelle forest är, precis som det låter, en drömmig fantasivariant av de nordiska skogarna med en massa olika djur. Här får besökaren chans att interagera genom att skapa egna bilder och det behövs inte någon speciell skicklighet. AI tolkar det man ritar och förvandlar bilderna till djur färdigillustrerade av Mia Fernau.
Här skapar vi vår egen historia från solklar, blå himmel till stjärnklar natt. AI:n har tränats på 100 000 handritade bilder i 6 månader för att kunna göra detta. Även fastän skogen hade en mer dov färgton till skillnad från de färgglada cirklarna, glittriga fjärilarna och neonlysande bilarna passade den bra in med resten av utställningen.
Mia Fernau målar i akvarell och klipper in sina målningar till collage. De animerades och överfördes sen i ett digitalt format med interaktion av den internationella och ultrateknologiska konstgruppen n1.
Utställningen Swedish blossom handlar om att komma i stillhet. Det växer blommor på väggen där du sätter din hand och ju längre du står stilla desto mer gror växterna under dina fötter. Det skapar en känsla av att du blir ett med naturen. I de andra utställningarna är det mer skillnad mellan golv och vägg.
I konstverket Circles & Dotes behöver cirklar fyllas i på väggen för att få färg, men när de “faller” ner på golvet räcker det med att man nuddar dem med foten eller går över dem eller sveper förbi dem med foten för att de ska fyllas i som på en touch screen. Circles & Dotes är kanske mest för barn.
Varje utställning/upplevelse pågår i 6 minuter och upprepas en gång under varje besök.
Musiken
De olika utställningarna har olika ljudmiljöer och effekter, men alla har varsin ganska kort melodi på loop. Aquarelle forest har både musik och atmosfäriska ljud som fågelkvitter, Swedish blossom har en lugn melodi som passar väldigt bra till de konstant växande blommorna. Under de andra tre utställningarna är det mer påtagligt att musiken är en kort upprepad slinga. I Aurora butterfly är tanken troligen att musiken ska vara lite meditativ men den kan kanske upplevas lite intetsägande och i kombination med att det inte händer så mycket visuellt i utställningen pågår den lite för länge.
Musiken i Circles & Dotes har ett högt tempo och kan kanske upplevas lite mörk och stressig, att det dessutom är svårt att fylla i cirklarna förhöjer den känslan.
Det står i informationen om utställningen att cirklarna ska ge ifrån sig ljud när de fyllts i från cirkel till prick, men det är svårt att avgöra om de gör det eftersom det är så många som målar samtidigt.
Neon city har en bakgrundsmusik med högt tempo, förmodligen för att lyfta känslan av att vara i innerstaden, men har även den en lite stressig effekt eftersom den inte är helt lätt att interagera med som det tycks vara tänkt.
Utställning eller museum?
En fråga som dyker upp vid besöket är om det här ska kallas museum, som det heter på Cube of Arts hemsida. Vad tänker vi på när vi hör ordet museum? Förmodligen föreställer vi oss något i linje med den gängse definitionen av ordet, alltså en permanent institution som samlar, bevarar och visar upp föremål eller konstverk av kulturellt, historiskt eller konstnärligt värde. Cube of Art i Uppsala utmanar gränserna för vad ett museum är med sin innovativa och interaktiva approach. Här deltar besökarna aktivt i att skapa konst via digital teknik. På sätt och vis fungerar Cube of Art därför mer som en dynamisk utställningsplats, men fortfarande i en fast lokal och med fokus på konstupplevelser. En ny sorts museum helt enkelt.
Potential
Utställningen har utvecklingspotential. Fler ljudeffekter eller varför inte införa ett eller flera tävlingsmoment? Något annat som går att bygga på är interaktion med AI:n. Då det inte finns med en guide i kuben kan en idé vara att låta besökarna prata med AI:n och att den svarar med ljud eller text. Eller att datorn läser instruktioner i början av varje utställning.
En önskan är också att det kunde finnas lite mer plats för personlig kreativitet och att det var möjligt att kunna måla mer detaljerat, att tekniken mellan pensel och skärm i framtiden blir mer detaljprecis.
Sammanfattningsvis var det absolut värt att besöka Cube of Art. Det var annorlunda och häftigt att uppleva hur konst kan skapas med hjälp av AI. Att själv vara interaktiv med konsten tillför också en ny dimension jämfört med andra typer av utställningar. Det blir spännande att se om AI kan utvecklas ytterligare i framtiden och erbjuda ännu fler möjligheter för besökare att kreativt interagera med konsten.
Vill du veta mer om hur n1 gjorde konstverket Neon-city?
Läs mer genom att klicka här.
/Nyhetsredaktionen Skriva