Påsklovet bjuder på många olika event, på många olika ställen. Här har vi sammanställt några som vi tycker låter spännande, och som dessutom är gratis! Dessa event är främst riktade mot barn och unga. Längre ner på sidan hittar du länkar till flera påskevent. Tryck på eventnamnet för att få mer information!
Här följer en artikel om påsken:
Påsken – vårens och livets högtid
Påsken är inte som andra högtider, den ständigt återkommande ägg- och-sill-maten till trots. Påsken är som en godisskål med lite av varje: tro och folktro, ett gäng färgade ägg och en och annan kvastflygande häxa. Och mitt i allt detta sitter vi och njuter av mat och trevligt umgänge, medan barnen jagar godisfyllda påskägg. Hur hamnade vi här?
Låt oss börja från början. Påsken är faktiskt en riktig uråldrig högtid. Judarna firar Pesach, då de minns befrielsen ur slaveriet i Egypten. Kristna firar Jesu uppståndelse, livets triumf över döden. Och alla kan fira att det äntligen går att gå ut utan att frysa sönder, att ljuset är tillbaka och att hela naturen lever upp igen med blommor och grönska.
När kristendomen långsamt spred sig i vad som nu är Sverige, levde den sida vid sida med hedendomen under flera generationer. De gamla nordborna firade vårens ankomst med blot, eldar och ritualer som skulle väcka liv i naturen igen. Allt eftersom kristendomen vann mark, konkurrerades de gamla gudarna ut av Vite Krist (vikingarnas namn på den kristna gudomen), men vissa seder levde kvar, ibland med nya tolkningar.
I de ortodoxa kyrkorna är påsken den största högtiden av dem alla. Här tar firandet aldrig slut! I grekisk och rysk tradition hälsar man varandra med “Kristus är uppstånden!”, äggen färgas gärna röda och så knackar man äggen mot varandra för att se vems ägg som håller längst.
Men varifrån kommer påskharen? Ingen vet riktigt. Kanske är han en gammal symbol för fruktbarhet, eller så hade han bara en väldigt bra marknadsföringsstrategi. Hursomhelst lägger han ägg, intressant nog, och barnen springer lyckliga omkring och letar efter dem.
Påskkärringarna, då? Jo, de kommer från den tid när folk trodde att häxor drog till Blåkulla på Skärtorsdagen för att ha fest med djävulen. Idag är det en betydligt harmlösare tradition. Istället för att färdas på kvastar och träffa Lucifer, knackar små utklädda barn på dörrar och får godis.
Och så har vi äggen. De symboliserar nytt liv, både i kristendomen och i det mer allmänna vårfirandet. Dessutom är de goda. Ägg, sill, lamm och choklad – i Sverige gillar vi våra påskbord rejäla. Men frågan kvarstår: vad har allt detta gemensamt? Vad har ägg, harar, kycklingar, härliga måltider och en uppstånden frälsare med varandra att göra? Svaret är nog enklare än vi tror: de pekar alla på glädje och liv.
Naturen vaknar, dagarna blir längre, och världen bjuder på sina allra bästa färger. Oavsett om vi tänder ljus i kyrkan, trillar in på en påskbuffé eller bara gläds åt att solen faktiskt syns igen, så är det samma sak vi firar: livet självt. Och det, mina vänner, är värt ett ägg eller två och mer därtill.
Glad påsk!
Pågår hela veckan
Påsklovsäventyr i Gamla Uppsala (12/4-20/4)
Påsklov: Ungar i naturen! (börjar 12/4 och pågår till 18/4)
Måndag 14/4
Show- och musikalläger (pågår till 17/4)
Kreativ verkstad på Gränby Allaktivitetshus
Gameplan Påsklovsbasket (pågår till 17/4)
Poesiworkshop med Simon Matiwos
Tisdag 15/4
Kreativ verkstad på Almunge skola
KULTURIS Påsklovsläger – Fantasy (pågår till 17/4)
Onsdag 16/4
Kreativ verkstad i Stenhagens Kulturhus
Torsdag 17/4
Kreativ verkstad i Sävja Kulturhus och Kulturhuset Grand
Fredag 18/4
Söndag 20/4