Höstens stora fest – Halloween

Nu när hösten kommer smygandes, löven ändrar färg, regnet strilar, blåsten ylar och mörkret gjort sin definitiva entré är det dags för höstens stora, läskiga fest – Halloween den 31/10. Om Halloweens rötter och tillkomst berättar här Eva Lindström.

All hallows eve – Halloween

Är en i grunden irländsk högtid som firades med utskurna kålrötter, kallade – Jack o’lanterns. De skulle föreställa Jack, smeden som var för ond för att komma till himlen. Då han lurade djävulen också på konfekten och inte kom till helvetet heller, blev han i stället dömd att planlöst irra runt på jorden och för att finna vägen stoppade glödande kol i rovorna (kålrötterna).


Vikingarnas arv

Vikingarna ankomst till Irland sägs vara den ursprungliga upprinnelsen till Halloween. Då vikingarna kom att bli den härskande klassen under flera hundra år, i vissa områden av de brittiska öarna, är det högst troligt att vikingarnas kultur med sina blot, påverkade kelterna så pass mycket att de anammade delar av den.

Druiderna

Halloween har även rötter i den druidiska högtiden Samhain. På engelska uttalas det Sah-ween eller Sow-in. Samhain firades när skördetiden var över och hösten började. De dödas själar skapade då ofta problem för de levande och Druiderna uppmanade då människor att släcka sina eldar för att gå till Druidernas stora bål och hämta glödande kol att tända sina härdar med igen.

Barnens högtid

I dag är det mest en barnens högtid, med bus eller godis (trick or treat) partys, skräckfilmer och utklädsel. I mångt och mycket verkar Halloween ha tagit påskkärringarnas plats. Lite synd kanske, fast å andra sidan är det ju både för pojkar och flickor.

Personligen kryper jag upp i soffan, tänder några ljus och sippar på en varm vintoddy, medan nordan tjuter runt knuten, de gula och röda bladen virvlar i vinden och regnet smattrar mot fönstret.

Eva Lindström

Vill du läsa mer?
Fira mångkulturella matdagen med mat från hela världen!

Fira mångkulturella matdagen med mat från hela världen!

16 november är en dag där mat från hela världen hyllas och en möjlighet att lära sig mer om olika maträtter, deras ursprung och matkultur. Vad är mångkulturella matdagen och varför firar vi den? Det var Kultursmakarna som instiftade den mångkulturella matdagen den 16...

Höstlovsaktiviteter 2023

Höstlovsaktiviteter 2023

Här hittar ni läger och aktiviteter för barn och ungdomar under höstlovet 2023: https://barniuppsala.se/tag/hostlov/ och https://barniuppsala.se/tag/hostlov/page/2/

Kulturnatten på Bror Hjorths hus

Kulturnatten på Bror Hjorths hus

Bild: Bror Hjorths hus Bror Hjorts hus har öppet kl. 12-20 på Kulturnatten. Fri entré men graffitiworkshopen med OLLIO kostar. Program kl. 12.30-13.00 Familjevisning: Vad gillade Bror Hjorth? Familjevisning av Bror Hjorths konst ca 20 min. Följs av skulpturverkstad...

KULTURNATTEN 2023 – UPPSALA!

KULTURNATTEN 2023 – UPPSALA!

Sveriges största kulturnatt äger rum 9 september 2023! Välkommen till KULTURNATTEN UPPSALA 2023! Vad är du intresserad av i år? Uppsalas största kulturmanifestation, Kulturnatten, är ett årligt återkommande evenemang arrangerat av Uppsalas kulturarbetare, kultur- och...

Pin It on Pinterest

Share This