Fira mångkulturella matdagen med mat från hela världen!

16 november är en dag där mat från hela världen hyllas och en möjlighet att lära sig mer om olika maträtter, deras ursprung och matkultur.

Vad är mångkulturella matdagen och varför firar vi den?
Det var Kultursmakarna som instiftade den mångkulturella matdagen den 16 november. Deras bok ”Mat, mat underbar mat” är full av recept på mat från hela världen. Boken är skriven för att sprida kunskap om olika matkulturer, kryddor och örter, samt att uppmuntra läsaren att odla egna örter och kryddor, handla och laga god och nyttig mat från hela världen.

Den mångkulturella matdagen är en dag som lyfter fram mat från hela världen, dess ursprung och kulturella traditioner. Denna dag samlas människor för att laga och äta god mat från hela världen. Att äta tillsammans är ett sätt att samla nära och kära för att umgås och ger en känsla av närhet och gemenskap.

Syftet med den mångkulturella matdagen är att skapa möten över matbordet och ge ökad förståelse och kunskap om världens mat och kulturer.

Hur firas den mångkulturella matdagen i skolan?
I skolan uppmärksammas denna dag på vissa håll genom att eleverna får ta med sig sin favoriträtt och bjuda på i skolan och berätta om maträtten och dess ursprung. Syftet är även att få uppleva smaker från hela världen, lära sig om vilka örter och kryddor som används traditionellt i olika maträtter, samt lära sig mer om maträtternas ursprung och kultur.

Eleverna diskuterar även hur mat från hela världen dukas upp och hur man äter den på traditionellt sätt. I vissa kulturer så
äter man med händerna, eller med pinnar enligt tradition snarare än med bestick, och i vissa kulturer så dukas maten upp på en stor duk på golvet, sedan sitter familj/vänner på golvet och äter tillsammans.

Den mångkulturella matdagen, en ny helgdag i almanackan?
Den mångkulturella matdagen är en ny helgdag som lagts till i den svenska almanackan. Det är inte en traditionell dag såsom julafton, påsk och liknande storhelger, men ett nytt tillskott som är värt att uppmärksamma just för att öka den kulturella medvetenheten och sprida kunskap om mat från hela världen.

Att samlas för att laga och äta annan mat än den man annars brukar laga är ett sätt att umgås och att lära sig mer om annan slags mat än den vi är vana att äta, och ett plus är de olika smakupplevelserna.

Njut av en trevlig mångkulturell matdag i gott sällskap och med god mat!

Susanne Ek

Vill du läsa mer?
Uppsala Slottshistoriska – Nytt museum i Uppsala

Uppsala Slottshistoriska – Nytt museum i Uppsala

Uppsala slottshistoriska är ett nyöppnat museum som bjuder besökaren på en spännande resa i Uppsala slotts historia. Utställningen Slottsliv visar Uppsala Slotts historia, med dess början på 1500-talet fram till idag. I utställningen Minnen från slottet kan besökaren...

Kvar i stan i midsommar? Hit kan du gå

Kvar i stan i midsommar? Hit kan du gå

Bild: AI-genererad skapad i Google Gemini Midsommar är Sveriges stora sommarfest. Värmen har förhoppningsvis kommit och nätterna är långa och ljusa. Midsommar firas nära sommarsolståndet, främst i Nordeuropa. Folkfesten har ingen egentlig religiös koppling. Den har...

Scensommar i Gottsunda

Scensommar i Gottsunda

Under den 26 juli – 13 augusti sätter Uppsala Stadsteater upp ett stort tält på en gräsmatta ca 5 min från Gottsunda centrum. Där kan alla ta del av olika teaterföreställningar med fri entré. Dessutom blir det dramalek, där barn i alla åldrar har möjlighet att...

Hospitalträdgården – Upplevelser och avkoppling för hela familjen

Hospitalträdgården – Upplevelser och avkoppling för hela familjen

Det började med ett sjukhus Ulleråkers hospital var ett mentalsjukhus här i Uppsala och en del av Sveriges äldsta vårdinstitutioner med anor tillbaka till medeltiden. Ett tidigare kronobränneri blev platsen för Uppsalas hospital- och lasarettinrättning 1811. Fyrtiosju...

Pin It on Pinterest

Share This