Fira mångkulturella matdagen med mat från hela världen!

16 november är en dag där mat från hela världen hyllas och en möjlighet att lära sig mer om olika maträtter, deras ursprung och matkultur.

Vad är mångkulturella matdagen och varför firar vi den?
Det var Kultursmakarna som instiftade den mångkulturella matdagen den 16 november. Deras bok ”Mat, mat underbar mat” är full av recept på mat från hela världen. Boken är skriven för att sprida kunskap om olika matkulturer, kryddor och örter, samt att uppmuntra läsaren att odla egna örter och kryddor, handla och laga god och nyttig mat från hela världen.

Den mångkulturella matdagen är en dag som lyfter fram mat från hela världen, dess ursprung och kulturella traditioner. Denna dag samlas människor för att laga och äta god mat från hela världen. Att äta tillsammans är ett sätt att samla nära och kära för att umgås och ger en känsla av närhet och gemenskap.

Syftet med den mångkulturella matdagen är att skapa möten över matbordet och ge ökad förståelse och kunskap om världens mat och kulturer.

Hur firas den mångkulturella matdagen i skolan?
I skolan uppmärksammas denna dag på vissa håll genom att eleverna får ta med sig sin favoriträtt och bjuda på i skolan och berätta om maträtten och dess ursprung. Syftet är även att få uppleva smaker från hela världen, lära sig om vilka örter och kryddor som används traditionellt i olika maträtter, samt lära sig mer om maträtternas ursprung och kultur.

Eleverna diskuterar även hur mat från hela världen dukas upp och hur man äter den på traditionellt sätt. I vissa kulturer så
äter man med händerna, eller med pinnar enligt tradition snarare än med bestick, och i vissa kulturer så dukas maten upp på en stor duk på golvet, sedan sitter familj/vänner på golvet och äter tillsammans.

Den mångkulturella matdagen, en ny helgdag i almanackan?
Den mångkulturella matdagen är en ny helgdag som lagts till i den svenska almanackan. Det är inte en traditionell dag såsom julafton, påsk och liknande storhelger, men ett nytt tillskott som är värt att uppmärksamma just för att öka den kulturella medvetenheten och sprida kunskap om mat från hela världen.

Att samlas för att laga och äta annan mat än den man annars brukar laga är ett sätt att umgås och att lära sig mer om annan slags mat än den vi är vana att äta, och ett plus är de olika smakupplevelserna.

Njut av en trevlig mångkulturell matdag i gott sällskap och med god mat!

Susanne Ek

Vill du läsa mer?
Höstens stora fest – Halloween

Höstens stora fest – Halloween

Nu när hösten kommer smygandes, löven ändrar färg, regnet strilar, blåsten ylar och mörkret gjort sin definitiva entré är det dags för höstens stora, läskiga fest - Halloween den 31/10. Om Halloweens rötter och tillkomst berättar här Eva Lindström. All hallows eve -...

Höstlovsaktiviteter 2023

Höstlovsaktiviteter 2023

Här hittar ni läger och aktiviteter för barn och ungdomar under höstlovet 2023: https://barniuppsala.se/tag/hostlov/ och https://barniuppsala.se/tag/hostlov/page/2/

Kulturnatten på Bror Hjorths hus

Kulturnatten på Bror Hjorths hus

Bild: Bror Hjorths hus Bror Hjorts hus har öppet kl. 12-20 på Kulturnatten. Fri entré men graffitiworkshopen med OLLIO kostar. Program kl. 12.30-13.00 Familjevisning: Vad gillade Bror Hjorth? Familjevisning av Bror Hjorths konst ca 20 min. Följs av skulpturverkstad...

KULTURNATTEN 2023 – UPPSALA!

KULTURNATTEN 2023 – UPPSALA!

Sveriges största kulturnatt äger rum 9 september 2023! Välkommen till KULTURNATTEN UPPSALA 2023! Vad är du intresserad av i år? Uppsalas största kulturmanifestation, Kulturnatten, är ett årligt återkommande evenemang arrangerat av Uppsalas kulturarbetare, kultur- och...

Pin It on Pinterest

Share This