Det började med ett sjukhus
Ulleråkers hospital var ett mentalsjukhus här i Uppsala och en del av Sveriges äldsta vårdinstitutioner med anor tillbaka till medeltiden.
Ett tidigare kronobränneri blev platsen för Uppsalas hospital- och lasarettinrättning 1811. Fyrtiosju år senare, 1858, etablerades här Sveriges första psykiatriska universitetsklinik.
Ett nytt sjukhus med 150 vårdplatser byggdes i samarbete med Uppsala universitet, Uppsala läns landsting och Uppsala stad. Det stod färdigt 1867 och ansågs vara norra Europas modernaste.
Namnet Ulleråkers sjukhus tillkom 1931, när sjukhuset blev ett statligt mentalsjukhus för Uppsala och Stockholms län.
Sjukhuset upphörde att vara en egen förvaltning och blev en del av Akademiska sjukhusets psykiatridivision 1988.
Området idag
Sedan 1980-talet har ett nytt bostadsområde vuxit fram i Ulleråker intill institutions bebyggelsen. Här i området finns idag skolor, förskolor, museum, rum för konstnärer, fritidsodling, hotell och mycket annat. Det planeras att byggas ännu mer med tanken att Ulleråker ska bli en modern stadsdel på historisk mark med utrymme för både naturens lugn och stadens liv.
Medicinhistoriska museet
Om man vill veta mer om Hospitalets och områdets historia kan man gå till medicinhistoriska museet som ligger i en administrations- och bostadsbyggnad från år 1900 på Eva Lagerwalls Väg 8, i Ulleråker. Här visas områdets historia från år 1811, historiska instrument och medicinska apparater och även andra farmaceutiskt historiska föremål. Vi får också ta del av berättelsen om Sveriges första sjuksköterska Emmy Rappe.
Hospitalträdgården – växter och djur
Hospitalträdgården anlades på 1860-talet av överläkaren Gustaf Kjellberg som ville att patienterna på Hospitalet skulle kunna ta del av naturens läkande kraft.
Alléer anlades längst med ån, och det planterades 27 olika sorters äpplen och 25 sorters päron. Tillsammans med odling av potatis och grönsaker var Hospitalet självförsörjande och överskottet såldes.
På 1970-talet stängdes mentalsjukhuset ned. 2014 köpte Uppsala kommun marken och efter en plan från år 1911 började man röja upp och organisera en fin park i anslutning till Uppsalas stadskärna.
Trädgården ligger längs med Fyrisån och södra Åstråket som förbinder staden med naturreservatet Årike Fyris.
Idag är det en fruktträdgård med omkring 60 träd av äppel, päron och körsbär samt bärbuskar.
Utöver mycket växter och frukter finns det flera olika arter av djur som bor i parken, till exempel olika fladdermöss, ugglor, hackspettar och insekter.
Detta har man främjat genom att sätta upp omkring 150 olika fågelholkar samt olika insektshotell.
Det finns även en dagvattendamm i trädgården och denna anlades för att ta hand om och rena det dagvatten som kommer från gatorna. Vattnet renas i dammen innan det rinner ut i Fyrisån. Även här har man tänkt på den biologiska mångfalden och skapat gynnsamma miljöer för olika djurarter.
Trädgården är en naturskön park med mycket yta och fina nya tillägg för alla åldrar.
Lek och rörelse
I Hospitalträdgården finns det, som sagt, aktiviteter som passar alla åldrar. Det finns lekpark, motorikpark, gym och bouleplan. Lekparken ligger mitt i Hospitalträdgården nedanför sjukhuset och motorikparken, boulebanan och gymmet ligger jämsides nära ån. Att allt är så vackert beläget betyder också mycket för intrycket den gör.
Lekparken i hospitalträdgården påminner om en bondgård. Det finns till exempel hoppbanor för käpphästar, stall med tillhörande boxar och en lektraktor med rutschkana baktill. När vi besöker lekparken är en grupp lekande barn där som nyfiket utforskar lekparken. Intill parken finns också en grill. Det är en inbjudande lekpark med lite annorlunda leksaker än i andra parker, vilket säkert är kul för alla barn.
Motorikparken som ligger i anslutning till gymmet är mestadels gjord av trä och passar både barn och vuxna. Där är fokus att träna balansen med hjälp av olika hinder. Det går att balansera på olika typer av stockar eller träpinnar. Där finns också ett nät som man kan ligga eller klättra i. Ett besök i parken är en perfekt aktivitet för hela familjen, eftersom alla kan prova på hinder utifrån egen förmåga.
Gymmet intill är också mestadels byggt av trä och där finns olika redskap för att träna hela kroppen. Det finns en informationsskylt vid varje redskap som förklarar hur det ska användas och vilka muskelgrupper som går att träna. Alla kan träna styrka utifrån egen nivå. Ån intill och den vackra omgivningen bidrar med en extra energiboost till träningen.
Om man vill ägna sig åt en lugnare aktivitet, är bouleplanen som ligger i närheten perfekt. Den ligger intill Hospitalträdgårdens egna “engelska park”, som består av slingrande gångar och bänkar under de stora ekarna. Bouleplanen är bokningsbar och är till för alla.
Konstprogrammet
I Hospitalträdgården står konstnären Lies-Marie Hoffmans konstverk Parallella rum. Konstverket består av stensättningar i ett mönster i marken, bänkar gjorda i trä placerade i en cirkel runt en portal av stockar med två öppningar. Hon har arbetat med dimensioner, längd, bredd och höjd, men även lagt till tid som en egen dimension. Hon menar att tiden passerar mellan portalens öppningar. Genom att gå in i verket passerar man genom alla dimensioner. Bänkarna finns till för att ta en stund och reflektera över tiden som passerat. Lies-Marie har skapat verket med det förflutna i åtanke, på platsen där det nu står odlades det i perioder för att göra sjukhuset självförsörjande.
Längs fyrisån ligger ett konstverk som ser ut att resa sig upp ur marken. Konstnärsduon Rören/Johannesen har skapat detta verk med inspiration från, och som en hyllning till, jordens biologiska mångfald. Den så kallade Väsenryggen påminner om forntida väsen eller något från en sagobok. Verket består av 280 fjäll och flera av dem är målade med bilder av olika djur- och växtarter som överlevt från ett till fem massutdöenden. Målningarna i sig påminner om grottmålningar eller hällristningar, med det röda pigmentet på den mörka stenen. Även det en påminnelse om det förflutna. Konstnärerna vill uppmärksamma oss på att världen består av en mängd olika arter och att de påverkas av hur vi människor lever.
Missa inte – Dinosaurieplanket
På det 75 meter långa byggplanket längs Bergtrollsvägen sitter bilder som är skapade av konstnären Johan Ibrahim Adam tillsammans med elever från Ekuddenskolan.
Konstverket heter Dinosaurier i Ulleråker och består av gamla bilder från Ulleråkers sjukhus som redigerats och sammanfogats med bilder av dinosaurier eleverna skapat utifrån fantasier kring dinosaurier de tror kan ha levt på platsen. Barnen har skapat fritt utifrån sina anvisningar. Med Johans skickliga redigering har deras kreationer matchas med passande foton samtidigt som han tagit hänsyn till patienters och personals anonymitet. Resultatet är en lekfull mix av färg, fantasi och historia. Det har blivit fina, fantasifulla och ibland skrämmande alster. Bilderna påminner oss om att alla platser bär på både verkliga och påhittade historier.
Planen är att planket ska sitta uppe så länge det byggs i området och efter det kommer några av bilderna att flyttas till Ekuddenskolan permanent.
Projektet är en del av arbetet med att låta konst och stadsutveckling samspela i Ulleråker och ge barn och unga en röst i stadsrummet.
// Nyhetsredaktionen skriva