Fira fettisdagen med semlor

Den första mars i år inträffar fettisdagen, starkt associerad med Semlan, men har det alltid varit så? Var kommer Semlan ifrån och vad är egentligen fettisdagen? Det är frågor som besvaras i denna artikel. I slutet följer även ett recept på topppengoda semlor!

Fettisdagen infaller tisdag efter fastlagssöndagen, tillsammans med blåmåndagen utgör de tre dagarna början på den kristna fastan, fyrtio dagar av spartanskt leverne som varar ända till påsk. Under de tre inledande dagarna åt man rikligt för att förbereda sig för de följande veckorna av sparsamt ätande. Man festade alltså lös på den bästa mat som fanns att tillgå.

Ordet semla kommer från ”simila” som på latin betyder fint vitt vetemjöl. Semlan var till en början helt sonika en vetebulle. Tidigare i historien var vitt vetemjöl oerhört lyxigt och en semla något för de övre samhällsskikten att inmundiga. Först vid sekelskiftet blir vitt mjöl, på grund av ett industrialiserat jordbruk, tillgängligt för fler. Det är också på nittonhundratalet semlan kombineras med mandelmassa och grädde, inte helt olikt dess föregångare ”hetväggen”. Hetväggen var ett bröd fyllt med mandelmassa och serverat i mjölk som är känt sedan sjuttonhundratalet. Hetväggen åt man, om ekonomin tillät, på just fettisdagen. Fettisdagen den tolfte februari år 1771 gick den svenska kungen Adolf Fredrik hädan i ett slaganfall efter att ha kalasat på bland annat hetvägg.

Den moderna semlan med grädde gör sitt intåg i historien på nittonhundratjugotalet och gör succé, men det är först efter andra världskriget och år med ransonering som Sverige verkligen börjar äta semlor på fettisdagen. Nu för tiden säljs 50 miljoner semlor varje år i Sverige, utöver det bakas det en hel del hemmavid. Så varför inte fira fettisdagen lite extra i år och själv laga till några semlor?! Nedan följer ett recept på semla.

Recept på 14 st semlor

Fördeg
2 dl mjöl
4 dl vetemjöl
25 g jäst

Vetedeg
3 dl vetemjöl
1 ägg
0,5 tsk salt
1 msk kardemumma
100 g smör (rumstempererat)
1 dl strösocker

Mandelfyllning
500 g mandelmassa
1 dl mald sötmandel
0,5 dl hackad sötmandel
1 msk kardemumma (mortlad)
2,5 msk vaniljsocker
1,5 dl florsocker
1,5 dl mjök

Servering
1 liter vispgrädde
Florsocker

Gör så här

Fördeg
Värm upp mjölken till fingervarmt. Blanda sedan i det med vetemjöl och jäst och kör det i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15 min.

Vetedeg
Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet sen lite snabbare i cirka 7 minuter tills degen blivit glansig och känns elastisk.
Dela degen på 14 lika stora bitar, cirka 60 g/st. Rulla bullarna med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 1,5-2 timmar.
Grädda mitt i ugnen på 210 grader i ca 8-10 min, tills bullen fått en fin gyllenbrun färg.

Mandelfyllning
Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa, blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandelfyllning. Vänd ner i en spritspåse.
När bullarna svalnat, klipp en triangel och lyft bort locket. Fyll sedan med mandelmassa.

Servering
Vispa grädden till önskad konsistens och fyll en spritspåse med stjärntyll. Spritsa ovanpå mandelmassan, runt om och tryck på locket så det får ordentligt med grädde underifrån. Garnera med florsocker och servera!

Vill du läsa mer?
Från Kokslov till Sportlov

Från Kokslov till Sportlov

En resa genom historien om Vinterlovet Ursprunget till sportlovet går tillbaka till 1940 när Bränslekommissionen i Sverige införde det första kolslovet. Under andra världskriget var kol och koks, de bränslen som användes för att värma skolorna, kraftigt ransonerade....

Jullov i Uppsala

Jullov i Uppsala

Ni hittar många jullovsaktiviteter här på barniuppsala bland annat under kategorin Advent och jul Destination Uppsala har en guide för aktiviteter under jullovet och här finns en lista på vad som händer på fritidsgårdarna i Uppsala Foto: Gustav Dalesjö / Uppsala...

Fira mångkulturella matdagen med mat från hela världen!

Fira mångkulturella matdagen med mat från hela världen!

16 november är en dag där mat från hela världen hyllas och en möjlighet att lära sig mer om olika maträtter, deras ursprung och matkultur. Vad är mångkulturella matdagen och varför firar vi den? Det var Kultursmakarna som instiftade den mångkulturella matdagen den 16...

Höstens stora fest – Halloween

Höstens stora fest – Halloween

Nu när hösten kommer smygandes, löven ändrar färg, regnet strilar, blåsten ylar och mörkret gjort sin definitiva entré är det dags för höstens stora, läskiga fest - Halloween den 31/10. Om Halloweens rötter och tillkomst berättar här Eva Lindström. All hallows eve -...

Pin It on Pinterest

Share This