Fira fettisdagen med semlor

Den första mars i år inträffar fettisdagen, starkt associerad med Semlan, men har det alltid varit så? Var kommer Semlan ifrån och vad är egentligen fettisdagen? Det är frågor som besvaras i denna artikel. I slutet följer även ett recept på topppengoda semlor!

Fettisdagen infaller tisdag efter fastlagssöndagen, tillsammans med blåmåndagen utgör de tre dagarna början på den kristna fastan, fyrtio dagar av spartanskt leverne som varar ända till påsk. Under de tre inledande dagarna åt man rikligt för att förbereda sig för de följande veckorna av sparsamt ätande. Man festade alltså lös på den bästa mat som fanns att tillgå.

Ordet semla kommer från ”simila” som på latin betyder fint vitt vetemjöl. Semlan var till en början helt sonika en vetebulle. Tidigare i historien var vitt vetemjöl oerhört lyxigt och en semla något för de övre samhällsskikten att inmundiga. Först vid sekelskiftet blir vitt mjöl, på grund av ett industrialiserat jordbruk, tillgängligt för fler. Det är också på nittonhundratalet semlan kombineras med mandelmassa och grädde, inte helt olikt dess föregångare ”hetväggen”. Hetväggen var ett bröd fyllt med mandelmassa och serverat i mjölk som är känt sedan sjuttonhundratalet. Hetväggen åt man, om ekonomin tillät, på just fettisdagen. Fettisdagen den tolfte februari år 1771 gick den svenska kungen Adolf Fredrik hädan i ett slaganfall efter att ha kalasat på bland annat hetvägg.

Den moderna semlan med grädde gör sitt intåg i historien på nittonhundratjugotalet och gör succé, men det är först efter andra världskriget och år med ransonering som Sverige verkligen börjar äta semlor på fettisdagen. Nu för tiden säljs 50 miljoner semlor varje år i Sverige, utöver det bakas det en hel del hemmavid. Så varför inte fira fettisdagen lite extra i år och själv laga till några semlor?! Nedan följer ett recept på semla.

Recept på 14 st semlor

Fördeg
2 dl mjöl
4 dl vetemjöl
25 g jäst

Vetedeg
3 dl vetemjöl
1 ägg
0,5 tsk salt
1 msk kardemumma
100 g smör (rumstempererat)
1 dl strösocker

Mandelfyllning
500 g mandelmassa
1 dl mald sötmandel
0,5 dl hackad sötmandel
1 msk kardemumma (mortlad)
2,5 msk vaniljsocker
1,5 dl florsocker
1,5 dl mjök

Servering
1 liter vispgrädde
Florsocker

Gör så här

Fördeg
Värm upp mjölken till fingervarmt. Blanda sedan i det med vetemjöl och jäst och kör det i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15 min.

Vetedeg
Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet sen lite snabbare i cirka 7 minuter tills degen blivit glansig och känns elastisk.
Dela degen på 14 lika stora bitar, cirka 60 g/st. Rulla bullarna med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 1,5-2 timmar.
Grädda mitt i ugnen på 210 grader i ca 8-10 min, tills bullen fått en fin gyllenbrun färg.

Mandelfyllning
Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa, blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandelfyllning. Vänd ner i en spritspåse.
När bullarna svalnat, klipp en triangel och lyft bort locket. Fyll sedan med mandelmassa.

Servering
Vispa grädden till önskad konsistens och fyll en spritspåse med stjärntyll. Spritsa ovanpå mandelmassan, runt om och tryck på locket så det får ordentligt med grädde underifrån. Garnera med florsocker och servera!

Vill du läsa mer?

Höga ambitioner går vilse i Rydmans ”horror vacui”

Ensamhet. Utsatthet. Drömmar. Hopp och sorg. Temat är klassiskt. Alla kan relatera. Stora som små. Uppsala stadsteater spänner bågen inför vinterns familjeföreställning. En vackert färgsprakande teateraffisch. Flickan med svavelstickorna för närmast tankarna till en...

Luciasånger

Luciasånger

Här har vi samlat några klassiska luciasånger till årets Luciafirande. På följande sida finns det många fler: https://www.xn--julsnger-d0a.se/luciasanger/ Vill man lyssna på sångerna kan man klicka på Youtube-länken under varje sångtext. Goder morgon i denna sal Goder...

Halloweenkul på höstlovet

Halloweenkul på höstlovet

Snart tas gatorna över av läskiga spöken, häxor, vampyrer och andra mörkrets varelser, det är dags för Halloween! Nedan följer en lista på event med halloween-tema som passar både stora och små. Kolla in Halloween event i Uppsala med omnejd: Spökvandring Salstaslott...

Amerikansk pumpapaj

Amerikansk pumpapaj

Paj med pumpa, eller pumpkin pie på engelska, serveras enligt amerikansk tradition runt Thanksgiving men har blivit mer och mer populär även till Halloween. Jättegod paj som till smaken påminner om pepparkaka.   Ingredienser  Receptet gäller för 10 bitar   ...

Pin It on Pinterest

Share This