
Historiska familjedagar i Ulva – vendeltid, vikingatid och medeltid
Välkommen till Historiska familjedagar i Ulva.
Den 17-18 augusti 2024, arrangerar Ulva hantverksförening Historiska familjedagar i Ulva! Följ med på en tidsresa från vendel- och vikingatid till medeltid.
Se en överblick av programmet (med karta) här.
Ulls Vikingar och Vendthjod i samarbete med andra föreningar slår läger och erbjuder prova-på aktiviteter och uppvisningar.
Du kan pyssla i vikingaverkstan, prova på att ro en vikingabåt, träffa en riddare med häst, se uppvisningsstrider eller vikingateater och följa med på en guidning om Ulvas förflutna.
Butikerna har öppet som vanligt, och på området träffar du också hantverkare som säljer varor med inspiration från vendel- vikinga- och medeltid.
I Historiska lägret kan du lyssna till vikingainspirerad musik av gruppen Medvind.
Varmt välkommen, gärna i tidstypiska kläder!
Historien bakom evenemanget:
För mer än tusen år sedan levde vikingar och deras förfäder här, i närheten av dagens Ulva kvarn, och på många andra platser i Uppland. Här bodde de, brukade mark, idkade handel och gjorde långa och omtalade resor.
I Ulva finns inga stora kända gravhögar, inte heller silverskatter eller hövdingagårdar. Samtidigt är Ulva en av de viktigaste knutpunkterna under vikingatiden och tidigare. Det var ändstationen för dåtidens stora båtar, ett viktigt broställe och en gränsstation mellan Upplands två största byar, Forkarby och Gamla Uppsala. Ulva är en plats som haft flera roller genom historien men där kommunikation och vatten alltid varit i centrum.
Följer man Fyrisån bara några kilometer öster om Ulva kvarn kommer man till Gamla Uppsala, ett av Nordens största fornlämningsområden. Ingen annan plats i Sverige har fler gravmonument i denna storlek.
Ytterligare ett par kilometer norr ut längs Fyrisån ligger Valsgärdegravfältet med närmare 100 gravar, där många idag syns som högar eller avlånga sänkor som markerar var 15 båtgravar legat.
Ulva var ett dragställe för båtar men ännu viktigare, och som namnet antyder, ett vad, en passage över Fyrisån som ledde till och från det stora centrat i Uppsala. Namnet, vargens vad, går antagligen tillbaka till vikingatiden och mycket väl långt tidigare.
Redan vid 1300-talets början finns Ulva omnämnt. 1329 köpte kyrkan sig rätten till Ulva ström och Gustav Vasa förde över Ulva kvarn till kronan vid reduktionen. På 1600-talet övergick Ulva kvarn i Uppsala universitets ägo.
Kvarnhuset byggdes i mitten av 1700-talet. Vid föregående sekelskifte fanns här även herrgård, sågverk, vävstuga och ett litet jordbruk.