Tipsa oss om roliga aktiviteter och evenemang!

Äppeldagar i Linnés Hammarby

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Äppeldagar i Linnés Hammarby

lördag 19 september @ 11:00 - 17:00

|Återkommande Evenemang (Se alla)
Lördagen den 19 september och söndagen den 20 september
Gratis – 100 kr
Äppeldagar i Linnés Hammarby (dekorativ bild)

Äppeldagar i Linnés Hammarby

Musta dina äpplen, få hjälp att sortbestämma dem eller lär dig känna igen olika sorter i Linnés Hammarbys stora äppelutställning med ca ett 60-tal sorter från Uppland. Få tips och information om beskärning och ympning av dina fruktträd och om äppelsjukdomar.

Gå på tipspromenad och lär dig mer om allas våra hjälpsamma grannar – pollinatörerna. Fika äppligt hos Café Sara Lisa i äppellunden. Se konstutställningen i östra flygeln och smaka juice från Hammarbys äpplen. Upptäck kulturreservatet med stigar, kålgård & humlegård. Köp med dig ett äppelträd hem, sorterna är hämtade från Hammarbys klonarkiv.

På söndagen slungar biodlaren honung. Då får du också provsmaka och lära dig mer om biodling.

Datum: Lördagen den 19 september och söndagen den 20 september
Tid: 11.00-17.00
Plats:
 Linnés Hammarby
Pris:

100kr för vuxna 18+
Fri entré för dig under 18 år
Fri entré för studenter och anställda vid Uppsala Universitet

 

Mer om sortbestämning
För att få dina äpplen bestämda bör du ta med fem fina äpplen per sort! Kostnad 10 kr/sort.

Mer om mustning
I musteriet ger 10 kg äpplen 5 liter must. Alla äpplen kan mustas. Det spelar ingen roll om de är rostiga, prickiga eller fula i skalet. Till och med ljusbruna fallskador fungerar. Mörka, svårt skadade, mögliga eller ruttna äpplen plockas bort. Tänk på att nedplockade äpplen fortsätter att mogna i kassen.

 


Om Linnés Hammarby

Linnés Hammarby ligger ca 15 kilometer utanför Uppsala och är en av Sveriges mest stilriktigt bevarade 1700-talsgårdar. Hit flydde familjen Linné från stadens oväsen till ett mer stillsamt lantliv om somrarna. Hit kom också studenter för att lyssna på Linné och för att studera växter.

Här speglas både Carl von Linnés privatliv och hans vetenskapliga gärning. I den lummiga parken frodas många av de växter Linné själv odlade. Från höjden ovanför gården kan man njuta av utsikten och drömma sig tillbaka till 1700-talets landskap. Museiområdet, med byggnader, utställningar, café och butik är öppet maj-september och i kulturreservatet har Länsstyrelsen återskapat ett 1700-talslandskap med skog, åkrar, hagar, kålgård och en humlegård.

I de linneanska trädgårdarnas uppdrag ingår att presentera ett välskött och väl dokumenterat växtmaterial. På Linnés Hammarby och i Linnéträdgården är växterna en del av ett historiskt kulturarv. Trädgårdarna ska också vara platser för inspiration och rekreation. De är populära utflyktsmål för Uppsalabor och viktiga besöksmål för turister.

 


Besök gärna länkarna nedan (externa länkar öppnas i ett nytt fönster/flik).
Uppsala Linnéanska trädgårdar Uppsala Universitet | Kommande event inom natur

Bild:/Foto: Holger Ellgaard (CC BY-SA 4.0)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *