Tipsa oss om roliga aktiviteter och evenemang!

Covid-19 och Uppsalas museer | Uppd. 28 maj

 
Covid-19 corona Uppsala (dekorativ bild)

Foto: Lars Larsen

Covid-19 och Uppsalas museer

Nya öppettider med anledning av Covid-19

På grund av den rådande situationen med Covid-19 har Uppsalas museer tagit beslutet att stänga helt alternativt ställa in eller flytta fram flera av deras evenemang. Här nedan finns dom nya öppettiderna från Uppsalas museer.

 
 

Biotopia

Biotopia håller just nu öppet som vanligt, men deras programverksamhet (aktiviteter, guidningar) för skola och allmänhet är tills vidare begränsad på grund av rådande hälsoläge.

Skola

FÖRÄNDRAT AKTIVITETSUTBUD FÖR LÅG- OCH MELLANSTADIEKLASSER

På grund av rådande hälsoläge har det blivit nödvändigt att se över de aktiviteter Biotopia brukar erbjuda skolan. De vill fungera som en resurs för skolor i Uppsala kommun och samtidigt samverka för att begränsa smittspridning. Detta har lett till att de nu erbjuder aktiviteter utomhus, fortbildningar och digitala tips. Info om enskilda aktiviteter nedan.

Aktiviteter för mellanstadiet:
VANDRINGAR MED BOKAD NATUR/KULTUR BUSS

Ta med dina elever ut och upptäck Upplands natur! Nu finns möjligheten för skolor i Uppsala kommun att boka egen buss till några olika vandringsmål runtom i kommunen. Under vandringen får ni gå en sträcka tillsammans med naturvägledare från Biotopia. Längs vägen upplever ni naturen och reflekterar kring biologisk mångfald samt upptäcker och tolkar spår i landskapet ni passerar. En viktig del av dagen är att eleverna ska få prova på att vandra och uppleva hälsoeffekterna av att röra sig i skog och mark. Eleverna orkar alltid gå mycket längre än de själva tror! Vandringen görs över en hel skoldag med bokad natur- och kulturbuss.

De olika vandringar som erbjuds är:
VANDRA UPPLANDSLEDEN: en natur- och kulturvandring från Länna till Fjällnora.
HJÄLSTAVIKEN: ni upptäcker fågellivet och vandrar en sträcka utmed sjön för att titta på naturen.
STORSKOGEN: vandring i en artrik skogsmiljö med stor biologisk mångfald.

Bokningsförfrågan skickas till info@biotopia.nu

Öppettider:
Tisdag – Fredag: 9 – 17.
Onsdagar - Kvällsöppet kl. 17-20 sept-maj (gäller ej under jul- och sommarlovet).
Lördag – Söndag: 11 – 17

Kontakt: info@biotopia.nu eller 018-727 63 70
Källa: biotopia.nu och biotopia.nu/skola

Bror Hjorths Hus

Ombyggnad pågår! De kommande två veckorna är museet stängt. De kommer bland annat att byta innertak och belysning i receptionen.
Om allt går som det är planerat så öppnar de igen 6 juni.

Kontakt: info@brorhjorthshus.se eller 018-567030
Källa: brorhjorthshus.se

Evolutionsmuseet

Evolutionsmuseets utställningar stänger tillfälligt från och med den 31 mars för att hindra spridning av coronaviruset.

Låneverksamheten är också tillfälligt stängd. Bara forskare vid Uppsala universitet är välkomna att besöka samlingarna.

Kontakt: info@em.uu.se eller 018-471 27 39
Källa: evolutionsmuseet.uu.se

Fredens hus

Med tanke på den rådande situationen med coronavirusets spridning i samhället håller Fredens Hus lokalerna på Uppsala slott stängda tills vidare. Redan i januari stängdes lokalerna på grund av förhöjda radonvärden under tiden som fastighetsägaren genomförde åtgärder för att minska dessa värden. Återöppning av lokalerna var planerad till att ske den 1 april.

I och med spridningen av Covid-19 och Folkhälsomyndighetens rekommendationer väljer de dock att hålla lokalerna fortsatt stängda. De värnar både om deras besökare och personals arbetsmiljö.

De uppdaterar informationen löpande i deras sociala kanaler samt på deras webbsida.

Kontakt: info@fredenshus.se eller 018-50 00 08
Källa: fredenshus.se

Gamla Uppsala museum

Från och med lördag 28 mars kommer museet att vara stängt tills åtminstone 31 maj. Detta för att minska risken för smittspridning och följa de bestämmelser som regeringen infört. Under tiden de har stängt jobbar de mycket med att försöka möta deras besökare på andra sätt, till exempel via livevisningar på deras Facebook-sida och mycket nytt material på deras YouTube-kanal. Inom kort kommer de också börja med livesända miniföreläsningar med forskare och arkeologer.

För skolor
Med anledning av risken för smitta har de inte möjlighet att ta emot skolor just nu. De arbetar därför aktivt med att försöka hitta sätt att vara en resurs för skolorna på distans. Kontakta de gärna på gamlauppsala@raa.se för att diskutera vad de skulle kunna erbjuda er klass. Museet kommer att hålla stängt åtminstone april ut.

Kontakt: gamlauppsala@raa.se, 018-23 93 01 (kassa) och 018 23 93 12 (bokning)
Källa: raa.se

Gustavianum

Gustavianum är stängt sedan 29 september 2019 för renovering.

Kontakt: museum@gustavianum.uu.se
Källa: gustavianum.uu.se

Lennakatten

Det pågående utbrottet av covid-19 påverkar alla delar av samhället och det innefattar naturligtvis också Lennakatten. Järnvägsförvaltningen följer fortlöpande utvecklingen i frågan och de rekommendationer som utfärdas av Folkhälsomyndigheten. Säkerheten för deras resenärer och personal sätts naturligtvis i främsta rummet.

Trafiken 6 juni ställs in.

13 juni kör de försökstrafik enligt planerad tidtabell. Ni är välkomna; de testar smittskyddsåtgärderna och vissa friktioner kan förekomma. Antalet vuxna resande begränsas till 25% av antalet sittplatser i tåget. I Fyrislund och Årsta görs endast uppehåll för avstigande. Påstigning sker i Uppsala Ö. Caféet i Marielund är stängt.

Trafiken 20 juni ställs in; midsommarfirandet i Marielund är inställt.

Från 27 juni planerar de att köra enligt tidtabell. Särskilda smittskyddsåtgärder tillämpas. Antalet vuxna resande begränsas till 25% av antalet sittplatser i tåget. I Fyrislund och Årsta görs endast uppehåll för avstigande. Påstigning sker i Uppsala Ö. Caféet i Marielund är öppet, men sortimentet kan vara begränsat pga personalbrist.

Lennakatten drivs av en ideell förening och bygger sin verksamhet på över 200 frivilliga som genom gratis arbete har möjliggjort trafiken sedan 1974. Trafikintäkterna är avgörande för att kunna hålla verksamheten vid liv. Det är helt klart att dessa kommer minska i år.

Kontakt: info@lennakatten.se
Källa: lennakatten.se

Medicinhistoriska museet

För att förebygga spridningen av covid-19 kommer Medicinhistoriska museet att i likhet med många andra kulturinstitutioner hålla stängt över sommaren. De hoppas kunna öppna igen för besökare den 1 september.

De kommer istället att öka den digitala aktiviteten, på museets Facebooksida lägger de ut filmklipp och annat material om spännande föremål ur museets samlingar.

Utomhusvisningar
Under sommaren kommer de att göra en serie guidade stadsvandringar på medicinhistoriskt tema i centrala Uppsala och i Ulleråker. Visningarna kommer att ha ett begränsat antal platser och annonseras på deras Facebooksida, håll utkik där!

Museets personal arbetar som vanligt och vill du komma i kontakt med dom nås de på info@mhm.uu.se alt 018-6112610.

De hoppas på snart återseende!

Källa: medicinhistoriskamuseet.uu.se
Facebook: MedicinhistoriskaMuseet

Modelljärnvägens hus

Försommar
Med anledning av den pågående Coronapandemin har de tagit beslutet att inte ha öppet före midsommar. De hoppas kunna ha öppet som vanligt från den 23 juni!

Sommar
Från och med tisdagen den 23 juni till och med lördagen den 15 augusti är det sommaröppet hos dom, tisdagar till lördagar kl 11-16. Observera att utställningen alltid är stängd på söndagar och måndagar.

Sensommar
De återkommer med deras öppettider under den senare delen av augusti och september.

Kontakt: info@modelljarnvagenshus.se, 0174-655 77 och 0768-655770 (mobil)
Källa: modelljarnvagenshus.se

Pumphuset

Söndagsöppet och evenemangen är inställda pga corona-situationen.

Källa: uppsalavatten.se

Upplandsmuseet

Upplandsmuseet är tillfälligt stängt för besökare fram till sista maj – ett datum som kan komma att ändras beroende på hur situationen utvecklas. Orsaken är Folkhälsomyndighetens rekommendation att begränsa folksamlingar för att minska spridningen av coronaviruset i samhället.

Upplandsmuseet hör till Uppsalas mest besökta sevärdheter och ett av Sveriges mest väl besökta länsmuseum. Det innebär att museets personal dagligen kan möta mer än 500 besökare.

Upplandsmuseet värnar om både deras besökare och personals arbetsmiljö och följer de rekommendationer som ansvariga myndigheter ger när det gäller coronaviruset. Efter att regeringen beslutat om att begränsa allmänna sammankomster har de därför beslutat att stänga ned deras publika verksamhet tillsvidare. Stängningen gäller både allmänna museibesök, bokade visningar och evenemang i museet, Walmstedtska gården och hemslöjdens lokaler i Kaniken.

Upplandsmuseet följer utvecklingen avseende spridningen av coronavirus och vidtar lämpliga åtgärder vid behov. Det är viktigt för Upplandsmuseet som arbetsgivare att värna om deras medarbetares hälsa och arbetsmiljö och säkerställa kontinuitet av deras verksamhet.

Hemsidan uppdateras regelbundet med den senaste informationen om stängningen respektive när museet öppnar igen.

Kontakt: info@upplandsmuseet.se
Källa: upplandsmuseet.se

Uppsala domkyrka/Skattkammaren

Domkyrkans öppna visningar är tillfälligt inställda med anledning av coronaviruset. De hoppas kunna återuppta dem så snart som möjligt. Välkommen att upptäcka Uppsala domkyrka med hjälp av guidefolder eller guidebok istället.

Källa: svenskakyrkan.se

Uppsala industriminnesförening

All verksamhet i föreningen och i föreningens lokaler ställs in t o m den 21 april.

Källa: uppsalaindustriminnesforening.se

Uppsala konstmuseum

Öppet som vanligt.

Öppettider:
Måndag - Stängt.
Tisdag - 11.30–16.00.
Onsdag - 11.30–16.00.
Torsdag -  11.30–20.00.
Fredag - 11.30–16.00.
Lördag - 11.30–16.00.
Söndag - 11.30–16.00.

Kontakt: 018-727 24 82 (reception)
Källa: konstmuseum.uppsala.se

Uppsala linneanska trädgårdar

Under den rådande covid19-pandemin tillämpar Uppsala linneanska trädgårdar som en del av Uppsala universitet social distansering. Målet är att deras verksamhet så långt som möjligt ska fortgå som vanligt. Samtidigt ska de på alla sätt bidra till att bromsa hastigheten i smittspridningen. Det gör de för att underlätta för sjukvården att ta hand om dem som bäst behöver det, i första hand människor ur riskgrupper, äldre och personer med underliggande sjukdomar.

Här finns samlad information om vad de gör för att minska risken för smittspridning. Informationen om öppettider, begränsningar av besöksantal och inställda evenemang kan komma att ändras med kort varsel.

Öppettider (från 1 maj)

Botaniska trädgården:

 • Grindarna öppna 7-21 (7-19 i april. Grindarna i den övre delen av barockträdgården öppnar 1 maj.)
 • Tropiska växthuset stängt (från 1 april)
 • Orangeriet, Linneanum stängt (från 1 april)
 • Café Victoria öppet alla dagar 11-17

Linnéträdgården med Linnémuseet:

 • Utställningar, butik och toaletter öppna tisdag-söndag 11-17
 • Grindarna öppna till 20
 • Linnémuseet öppet tisdag-söndag 11-17

Linnés Hammarby:

 • Utställningar, butik och byggnader öppna tisdag-söndag 11-17
 • Café Sara Lisa öppet lördag, söndag och helgdagar 11-17
 • Grindarna öppna till 20

Begränsningar i besöksantal och inställda evenemang
De begränsar antalet besökare inomhus och ställer in deras visningar under tak. Alla deras egna evenemang är inställda och även många av dem med externa arrangörer. Däremot fortsätter de med deras visningar utomhus. För att de ska ha kontroll på att det inte blir för trångt måste ni dock boka plats på visningarna minst två vardagar i förväg.

Begränsningar av antal besökare i byggnader:

 • Linnéträdgården: begränsad tillgänglighet till byggnaderna. De kan inte garantera att alla byggnader är öppna för besök.
 • Linnémuseet: max 15 besökare samtidigt i huset. Antalet kan komma att ändras med kort varsel. Inga visningar inomhus.
 • Linnés Hammarby: begränsad tillgänglighet till byggnaderna. De kan inte garantera att alla byggnader är öppna för besök.
 • Botaniska trädgården: Tropiska växthuset och Orangeriet är stängda för besökare.

Påverkan på visningar: 

 • Samtliga visningar inomhus är inställda.
 • Temavisningar utomhus genomförs som planerat men med begränsat antal deltagare (15 st/visning). Obligatorisk föranmälan via bokning@botan.uu.se, senast två vardagar i förväg.
 • Dagliga visningar i Linnéträdgården och på Linnés Hammarby genomförs utomhus, men med begränsat antal deltagare (15 st/visning). De kan inte garantera plats på visningarna.

Inställda evenemang: 

Deras riktlinjer för att minska risken för smittspridning

 • Stanna hemma om du visar symptom på förkylning eller annan sjukdom.
 • Gå inte närmare varandra än 2 meter. Vid trängsel i byggnader vänta på din tur utanför. Vid trängsel längs gångstråken välj en annan stig.
 • Undvik eller minimerar fysisk kontakt i så stor utsträckning som möjligt. Rör inte väggar, konstverk eller andra föremål.
 • Tvätta händerna ofta och noga.
 • Följ instruktioner från deras personal.

Ni som har besökt dem vet att deras lokaler är trånga. Det kommer att krävas stor flexibilitet för att undvika trängsel soliga dagar! De kommer att behöva er hjälp för att kunna fortsätta att hålla öppet. Det kommer att krävas tålamod av både besökare och personal för att hantera eventuella köer till caféer och butik. Tack vare hjälp och förståelse kommer de att kunna upprätthålla social distansering kring cafébord och längs trädgårdsgångar.

Kontakt: bokning@botan.uu.se eller 018-471 28 38 (vardagar 9.30-11.30)
Källa: botan.uu.se

Åbergs museum

De har öppet men följer givetvis Folkhälsomyndighetens rekommendationer i arbetet att motverka spridningen av Covid-19.

Öppettider: Måndag - söndag kl 11.00-16.00.

Kontakt: info@abergsmuseum.se  och 08-411 00 40
Källa: abergsmuseum.se


Mer information om Covid-19 finns på Folkhälsamyndigheten.se, 1177.se och Uppsala.se

Bild: Lars Larsen

 

Berätta om det här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *