Höstlovsfilm – Redaktionsmedlemmarna tipsar

Redaktionsmedlemmarna tipsar – del 5

Av: Jimmy Nyman

Publicerad: 2020-10-23

Välkommen till det där roliga extraklippet efter filmtexterna har rullat klart. Den där scenen som bara den som tar sig igenom alla texter innan får syn på. Nu kan ju du som läsare hoppa hur du vill genom artikeldelarna här så hade du lust finns ju chansen att du hoppade direkt hit, till del 5, slutet av artikelresan.

Nu när vi avslutat de 4 huvuddelarna i artikelserien är det nämligen äntligen dags att få lite perspektiv på det hela och fråga andra medlemmar på redaktionen om deras filmpärlor. Vad skulle de välja och varför? Vi är ju alla som bekant olika här på jorden och chanserna är rätt stora att beroende på vem du frågar så skulle en filmtipslista se helt annorlunda ut. Det är vanligt att man ser på film genom olika ögon, eller “linser” och man fångar ofta upp saker i en film som en annan fullkomligt skulle missa. Därför följer här några tips från andra medmänniskor och arbetskollegor med andra “linser” än min egen. Till dem har frågan helt enkelt varit att komma med ett valfritt filmtips med en kort motivering till varför. Här ligger inte fokus på något speciellt ämne utan tipset får gärna vara väldigt spontant!

Målgruppen varierar från för de allra minsta till 15 år plus och är märkta efter officiella åldersrekommendationer.

Höstlovsfilm (dekorativ bild)

Om skribenten

Jimmy Nyman fann sin kärlek för film i tidig ålder och började redan på sent 1980-tal se på film med allt mer kritiska ögon.

Sedan dess har intresset för att bredda sin kunskap om ämnet bara blivit större och idag har han sett flera tusen filmer i olika genrer, av olika anledningar och har nu sett så mycket att han ofta gärna väljer bort serie och film han anser är onödiga att se på när det finns så mycket bättre verk där ute.

Intresset för att skriva var länge separerat från filmvärlden men efter hand har dessa intressen vävts ihop och fokuset är nu inställt på att skriva om speciella samhällsfrågor i film, vilket ger honom en ny utmaning att gräva ned sig i.

Notera att åsikterna här endast är Jimmys egna , representerar ej redaktionen och skall ej ses som fakta. Filtrera alltid film genom dina egna värderingar och skapa dig en egen åsikt, precis som Jimmy gjort hela sitt liv.

Tjänsterna som listas under varje film kan i vissa fall kräva att man hyr eller köper filmen då utbudet till de fasta tjänsterna roterar med jämna mellanrum. Filmerna som rekommenderas är aktuella vid publiceringsdatumet för artikeln (se ovan).
Höstlovsfilm (dekorativ bild)

Filmen bjuder på:
+ Underfundig humor
+ Fantastisk vänskap

Streamas just nu på:
Google Play
Disney+

NALLE PUHS FILM – NYA ÄVENTYR I SJUMILASKOGEN
2011 av Stephen J. Anderson.
Rekommenderad ålder: Barntillåten.
Med: Jan Jönson (röst), Michael Blomqvist (röst), Rolf Lydahl (röst)

En trivsam film om vänskap och glädjen av att samarbeta och att kunna hjälpa varandra. Med underfundiga ordvändningar och humor kan den njutas av både liten och stor.

Motivering: Nalle Puhs värld är en underbar värld med vänskap och acceptans. Filmens kompisskara visar på ett enkelt sätt hur man är en bra vän, oavsett vem man är, utan att moralisera. Dessutom kan många barn och vuxna känna igen sig och andra i karaktärernas många olika NPF-diagnoser och olikheter.

Bland vännerna hittar vi Nalle Puh, den ständigt glada björnen med en matmissbrukares aptit och behov av honung.

Den kroniskt deprimerade Ior, som alltid får vara med och när han inte själv orkar hålla kontakten så kommer hans vänner till honom.

Kompisen Nasse får stöd med sitt dåliga självförtroende och i sin kamp mot rädsla och ångest. Han blir inte heller avbruten när han stammar utan ges sin tid att forma orden själv.

Kompisarna studsar med Tiger, som av vissa tros ha ADHD och av andra anses vara bipolär, i hans studsiga stunder och i sina tyngre stunder kommer de gärna och hämtar honom eller sitter bara lugnt med.

Kanin med sina raka rader av morötter och behov av symetri kan mången person med OCD känna igen sig i.

Små saker som ger barn värdefulla lärdomar som man ju äldre man själv blir skattar allt högre.

(Tips från Annica)

Höstlovsfilm (dekorativ bild)

Filmen bjuder på:
+ Mycket skratt
+ Inspiration till lärande

Streamas just nu på:
Netflix
Google Play

MATILDA
1996 av Danny DeVito
Rekommenderad ålder: Barntillåten.
Med: Mara Wilson, Danny DeVito, Embeth Davidtz.

Matilda är en superintelligent ung flicka som är olyckligt missförstådd av sina föräldrar, sin bror och skolans elake rektor. Tack vare sin bästa vän och en öppensinnad lärare upptäcker Matilda inte bara att hon har magiska krafter utan att hon inte behöver bli arg för att ge tillbaka på den värld som inte förstår henne. Matilda är en blandning av förståndiga resonemang och tokig humor med ett fint budskap som binder ihop det hela. Något alla åldrar kan ta till sig av samtidigt som man skrattar högt åt skämten.

Motivering: Ett bra exempel på hur olika familjer kan se ut. Får man behandla barn så som rektorn och Matildas föräldrar gör? Får man lämna yngre barn ensamma en hel dag? Öppnar till diskussion om barns rättigheter.

(Tips från Cecilia)

Höstlovsfilm (dekorativ bild)

Filmen bjuder på:
+ Smart dialog
+ Sömnlös inklusion

Streamas just nu på:
Google Play
Disney+

HITTA NEMO
2003 av Andrew Stanton
Rekommenderad ålder: 7 år och uppåt.
Med: Leif Andreé (röst), Ulla Skoog (röst), Daniel Andersson (röst)

Filmen handlar om clownfisken Nemo som i skolåldern blir kidnappad av några mänskliga dykare för att bli akvariefisk. Pappa Marvin tar upp jakten på sitt enda barn och tas på en lång resa genom havet för att rädda Nemo. På vägen möter han hungriga hajar, surfande sköldpaddor, livsfarliga brännmaneter och den väldigt glömska fisken Doris.

Motivering: Hitta Nemo är en film som jag tipsar om då och då. Berättelsemässigt är filmen riktigt bra, även om det finns många filmer som är strået vassare, men det som gör Hitta Nemo till något värt att tipsa om är den sömnlösa inklusionen i den. Nemo har, som många Disney och Pixar karaktärer, inte någon mamma. En elak barracuda attackerade henne och hans syskon när han fortfarande var ett litet ägg och Nemo var den enda som överlevde, men med en spricka i sitt skal. Till följd av denna spricka är Nemos högra fena något mindre än hans vänstra.

Hitta Nemo har även något så ovanligt som en andra karaktär med funktionsvariationer; en palettkirurgfisk vid namn Doris med närminnesförlust.
Doris är dessutom inte offer för de vanliga kvinnliga stereotyperna inom animation; hon är tecknad som en vanlig fisk av sin art, utan långa ögonfransar, putande läppar eller vild man. Hon är dessutom fortfarande blå och inte någon “flickig” färg eller nyans på den blå färgskalan, som en lila nyans eller liknande.

I Hitta Nemo har man lyckats undvika fällan många filmer faller i, den att göra karaktärer med funktionshinder till inspirationskällor, superhjälteliknande eller motsatt – uppgivna och oförmögna. Karaktärerna har givits rymden att vara så mycket mer, att forma sin egen historia. Filmen fulländas av med en fantastisk dialog som flödar av ironi och underdrifter; en smart dialog som ofta går över huvudet på de minsta men som ändå lyckas underhålla dem, något som gör filmen till något för hela familjen att njuta av.

(Tips från Annica)

Höstlovsfilm (dekorativ bild)

Filmen bjuder på:
+ Härliga karaktärer
+ Spänning

Streamas just nu på:
Viaplay
Netflix

DRAKTRÄNAREN
2010 av Dean DeBlois och Chris Sanders.
Rekommenderad ålder: 7 år och uppåt.
Med: Jesper Adefelt (röst), Johan Hedenberg (röst), Johannes Brost (röst).

I Draktränaren möter man den otippade hjälten Hicke; en tunn, fräknig och missförstådd son till byns hövding som bor tillsammans med sitt folk på den vindpinade ön Dräggö. På Dräggö går livet ut på en enda sak: att tampas med de drakar som förpestar livet för byborna.

Hicke drömmer om att även han få slåss mot drakarna, men har fadern och sin spensliga fysik mot sig. Istället är han förpassad till byns smedja, där han agerar assistent och får nöja sig med att slipa de riktiga kämparnas svärd och yxor.

Av en slump råkar Hicke skjuta ner en drake, den farligaste sorten av alla, en Nattfasa. Väl nedskjuten vet han dock inte riktigt vad han ska göra med sin fångst som dessutom är skadad och inte kan flyga. Mot allt han fått lära sig så känner Hicke sympati för draken och vårdar honom åter till hälsa. En vänskap växer fram mellan dem och Hicke döper sin nya vän till Tandlöse.

När det blir dags för byns ungdomar att initieras får Hicke den stora chansen att äntligen visa sig värdig för byns invånare, någonting som han alltid drömt om. Hans nya vänskap har dock lärt honom att drakar är så mycket mer än vad han alltid fått berättat för sig och han finner sig plötsligt på kollisionskurs med sitt folk och deras övertygelser.

Motivering: Drakryttaren har en underbar blandning av karaktärer, humor och budskap. Huvudrollsinnehavarna, Hicke och Tandlöse, bär bägge protes, något som varken hindrar dem, men som uppfriskande nog inte heller gör dem till inspirationskällor, något som ofta annars händer med funktionsvariationstroper. Filmen visar på styrkan att våga följa sin egen övertygelse och finna sin egen väg.

Filmmusiken är dessutom väldigt stark och kompositören, John Powell, lyckas redan i de inledande fem minuterna introducera alla filmens återkommande teman, något som snabbt ger filmen en rytm och helhet.

En stor bonus är att Draktränaren 2 och Draktränaren 3 även de är riktigt bra filmer vilket gör den inledande filmen till nyckeln in i en större värld av fantastiska äventyr. Dessutom finns Draktränaren även som böcker, som filmerna är baserade på, och som animerad serie.

(Tips från Annica)

Filmen bjuder på:
+ Spännande handling
+ Gripande actionäventyr

Streamas just nu på:
Viaplay

THE ISLAND
2005 av Michael Bay
Rekommenderad ålder: 11 år och uppåt.
Med: Ewan McGregor, Scarlett Johansson, Djimon Hounsou

En något mer tänkvärd Michael Bay film än vanligt som utspelar sig i en nära framtid där bästa vännerna Lincoln 6-Echo och Jordan 2-Delta lever i en form av koloni. De vet inte om att de är kloner på en kloningsklinik, som nått vuxen ålder på 3-4 år och bara får leva tills deras rika original fått sina reservdelar av dem.

Lincoln upptäcker sanningen och förstår att jorden egentligen inte alls har gått under av miljöförgiftning på det sätt dom har fått berättat för sig. Utlottningen för att få åka till paradiset The Island, det enda stället på jorden som klarat sig undan katastrofen, är egentligen bara en lögn för att ingen ska få panik när andra kloner försvinner.

Lincoln lyckas varna Jordan, som precis har blivit utvald att åka till The Island, och rymmer tillsammans med henne. Samtidigt gör företaget som äger kloningskliniken allt i sin makt för att stoppa rymmarna och förhindra att allmänheten får reda på att klonade människor existerar likt boskap bakom stängda dörrar.

Motivering: The Island är en mycket spännande film med en handling som samtidigt rör flera viktiga, samhällsaktuella frågor. Mänsklighetens genteknik utvecklas och vi kan göra allt mer avancerade saker, men med stor makt kommer stort ansvar.

Är det viktigt att bevara etik och moral och sätta gränser för vad som ska vara tillåtet eller ska det vara fritt fram att göra hur som helst? Filmen visar också hur olika två genetiskt identiska personer kan bli på grund av skillnader i uppväxtmiljö och uppfostran.

The Island håller en bra balans och innehåller spår av både vänskap, lojalitet och mod likväl som fartfyllda bombastiska actionscener i mer klassisk Michael Bay-anda. Karaktärerna är lätta att tycka om och drivs framåt av bra skådespelare som bland annat Scarlett Johansson.

(Tips från Frida)

Höstlovsfilm (dekorativ bild)

Filmen bjuder på:
+ Subkultur
+ Mångbottnade karaktärer

Streamas just nu på:
HBO Nordic

THIS IS ENGLAND
2006 av Shane Meadows
Rekommenderad ålder: 11 år och uppåt.
Med: Thomas Turgoose, Stephen Graham, Jo Hartley

Välgjord brittisk socialrealism med komplexa karaktärer som handlar om Shaun som är 12 år och något av en ensamvarg. Han bor tillsammans med sin mor i en sliten kuststad sedan hans far dött i Falklandskriget. På vägen hem från skolan stöter han ihop med ett gäng skinheads. De visar sig vara vänliga och tar honom under sina vingar, och sann vänskap uppstår. Allt förändras dock när en av deras kompisar släpps ut ur fängelset…

Motivering: Filmen utspelar sig i brittisk arbetarklassmiljö och behandlar ämnen såsom fattigdom, klass, och rasism på ett värdigt sätt. Detta är ett snyggt och charmigt porträtt av subkulturer och då framför allt “skin-heads” såsom i arbetarklass-punk/anarkister, innan ordet blev förknippat med negativa saker såsom rasism och vit makt. Dessutom är karaktärerna mångbottnade och mycket mer än bara goda eller onda och de är både dynamiska och föränderliga.

Det har nyligen gjorts en mini-serie som är ännu bättre än filmen där man följer vad som hände karaktärerna många år efter händelserna i filmen. Den blir dock inte fullt begriplig utan att man först sett filmen.

(Tips från Johannes)

Höstlovsfilm (dekorativ bild)

Filmen bjuder på:
+ Söta Monster
+ Klassiska specialeffekter

Streamas just nu på:
Netflix
Viaplay

GREMLINS
1984 av Joe Dante
Rekommenderad ålder: 15 år och uppåt.
Med: Zach Galligan, Phoebe Cates, Hoyt Axton

80-tals “mysare”, mysig rysare, som fått otrolig kultstatus under årens lopp och som Spielberg själv var med och producerade när det begav sig. Filmen går officiellt under genren skräck-komedi, men när det kommer till skräck-delen ligger den närmare campy, ofta humoristisk practical effects-skräck än obehag som till exempel ”The ring” eller ”Saw”.

Gremlins är en film som skriker 80-tals Hollywood och som handlar om hur en pojke som får ett nytt underligt djur i julklapp råkar bryta mot skötselråden; få den inte blöt, håll den undan starkt ljus och mata den inte efter midnatt. Därmed förvandlas det söta djuret och startar vad som sedan trappas upp till totalt kaos i den idylliska småstaden där han bor.

Motivering: Filmen är väldigt mysig som helhet, och innehåller många element som var för sig kanske inte är ”hög kvalitet” men som kan vara väldigt roliga om man är ung och kollar med sina kompisar. Specialeffekter som är underhållande överdrivna och bygger på dockor och andra praktiska effekter snarare än dagens datorteknik bidrar starkt till stämningen i filmen.

Den har dessutom urgulliga monster och fruktansvärt äckliga monster i en och samma film. En film som utöver det bjuder på romantik, vänskap, plot-twists, bisarra scener, uppoffring och inte att förglömma: onda djur som mördas med köksutrustning!

Den kan ibland bli lite skrämmande på det vis att man sätter hjärtat i halsgropen över vad som ska hända med huvudkaraktärerna, men det är ingen film man drömmer mardrömmar av och den ligger bekvämt i “Skräck-Komedi”-facket. Det är en film i ganska tydlig Steven Spielberg anda även om den regisserades av Joe Dante som 3 år tidigare regisserade varulvsskräckisen “The Howling”.

Filmen är även en stark källa till nostalgi för äldre tittare och föräldrar och något man kan förenas kring med sina barn i efterhand.

(Tips från Johannes)

Höstlovsfilm (dekorativ bild)

Filmen bjuder på:
01010110 01100001 01101100

Streamas just nu på:
Netflix

JIMMYS KLURIGA BONUSTIPS

BLACK MIRROR: BANDERSNATCH
2018 av David Slade
Rekommenderad ålder: 15 år och uppåt.
Med: Fionn Whitehead, Craig Parkinson, Alice Lowe

Vill man fortfarande ha mer film och tycker att övriga listan känns lite för lättuggad så kommer här en riktig speciell kurvboll att avsluta med. Detta är en, för streamingtjänster, revolutionerande interaktiv film med flera olika slut som fungerar lite som en digital variant av en gammaldags “välj ditt eget äventyr” bok. Man fick hoppa till olika sidor beroende på vilket val man ville göra, så är även fallet här. Vid flera tillfällen i filmen får tittaren möjlighet att själv, tack vare Netflix streaminginterface och ett tryck på fjärrkontroll, mus eller handkontroll välja hur historien skall fortskrida.

Bandersnatch är en väldigt ovanlig filmupplevelse och lite av ett experiment från Netflix sida som valde att göra denna rulle som en långfilmsvariant av ett avsnitt från deras serie “Black Mirror”. Filmen, liksom serien, fokuserar på speciella, kluriga, mysterieliknande varianter av verkligheten som inte sällan har teknik och den virtuella världen som fokus.

I filmvarianten, Bandersnatch, får vi lära känna en ung programmerare vid namn Stefan som är villig att riskera allt för att adaptera en galen författares bok, som är just en “choose your own adventure”-bok, till nästa stora megahit på den boomande datorspelmarknaden 1984. Ju mer kod han programmerar in i sitt spel desto mer konstiga saker börjar dock hända med hans verklighet och han påbörjar en mycket märklig resa med dig som tittare i fokus där han känner att valen han gör inte är hans egna utan någon annans. Men vems och varför? och vad är egentligen Bandersnatch?

Motivering: Ett riktigt intressant hopkok av ideér som är värt att se flera gånger för att göra olika val och se hur otroligt tankevridande konstig filmen kan bli. Något att bita i för filmentusiasten och för den som vill ifrågasätta sin verklighet tillsammans med Stefan. Få saker kan förbereda dig på denna filmupplevelse. Rekommenderas enbart till de mest inbitna filmnördarna.

(Ett sista tips från Jimmy)

Vill du läsa mer?
Från Kokslov till Sportlov

Från Kokslov till Sportlov

En resa genom historien om Vinterlovet Ursprunget till sportlovet går tillbaka till 1940 när Bränslekommissionen i Sverige införde det första kolslovet. Under andra världskriget var kol och koks, de bränslen som användes för att värma skolorna, kraftigt ransonerade....

Jullov i Uppsala

Jullov i Uppsala

Ni hittar många jullovsaktiviteter här på barniuppsala bland annat under kategorin Advent och jul Destination Uppsala har en guide för aktiviteter under jullovet och här finns en lista på vad som händer på fritidsgårdarna i Uppsala Foto: Gustav Dalesjö / Uppsala...

Fira mångkulturella matdagen med mat från hela världen!

Fira mångkulturella matdagen med mat från hela världen!

16 november är en dag där mat från hela världen hyllas och en möjlighet att lära sig mer om olika maträtter, deras ursprung och matkultur. Vad är mångkulturella matdagen och varför firar vi den? Det var Kultursmakarna som instiftade den mångkulturella matdagen den 16...

Höstens stora fest – Halloween

Höstens stora fest – Halloween

Nu när hösten kommer smygandes, löven ändrar färg, regnet strilar, blåsten ylar och mörkret gjort sin definitiva entré är det dags för höstens stora, läskiga fest - Halloween den 31/10. Om Halloweens rötter och tillkomst berättar här Eva Lindström. All hallows eve -...

Pin It on Pinterest

Share This