Tipsa oss om roliga aktiviteter och evenemang!

Vildmarksafari på Samstorps gård

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Vildmarksafari på Samstorps gård

tisdag 27 augusti, 2019 @ 11:00 - 17:00

|Återkommande Evenemang (Se alla)
Dagligen, året om
Gratis – 200 kr
Vildmarksafari på Samstorps gård (dekorativ bild)

Vildmarksafari på Samstorps gård

Vildmarksafari – På Samstorp får du möjlighet att se väldigt många olika djurarter. På gården bor bland annat visenter, kronhjortar, dovhjortar, mufflonfår, vildsvin och kaniner. Gården brukar även få regelbundna besök av havsörn. Djuren är så pass tama att du kommer få möjlighet att både hjälpa till att mata dom och se dom på mycket nära håll.

När ni åker med på vildmarksafari sitter ni i en av gårdens specialbyggda vagnar som dras av en traktor. Tack vare vagnarna hinner ni se gårdens alla stora hägn. Ni kommer att komma väldigt nära djuren samtidigt som vagnarna passar såväl ung som äldre. En av gårdens vagnar är anpassad för rullstolar, meddela gärna i samband med bokning så vagnen säkert kopplas på inför ert besök.

Självklart följer någon av gårdens medarbetare med på varje tur för att kunna berätta om och svara på frågor om de djur ni kommer se.

Efter turen kan strosa runt och hälsa på kaniner, tuppar, hönor med flera eller handla i caféet, serveringen eller gårdsbutiken.
Gården har även minigolf.

Datum: måndagen den 1 juli ➔ söndagen den 1 september 2019
Tid: 

Måndag – Lördag: 10:00 – 16:00,
Söndagar 11:00 – 15:00

Plats:

Samstorps gård, Samstorpsvägen 16, Gräddö
Gården ligger strax utanför Gräddö, ca 2 mil från Norrtälje.

Ålder: passar för alla åldrar
Pris:

Vuxna 200 kr
barn 130 kr
(barn upp till 2 år åker gratis i vuxet sällskap)

Biljett:

Vildmarksafari måste förbokas eftersom det är väldigt stor efterfråga på platser under sommaren!
Bokar gör du genom Samstorps gårds hemsida (extern länk, öppnas i ett nytt fönster/flik).

 


Djuren på Samstorps gård

Visent (dekorativ bild av en visent)

Foto: Henryk Kotowski

Visent, även kallad europeisk bison, tillhör arten Bison och är släkt med den amerikanska bisonoxen. Visenter är extremt stora och imponerande djur. Hanarna kan väga en bit över 1000 kg medan honorna är något mindre.

Under vildmarksturen utlovas att du kommer få se visenter i sin rätta miljö och på extremt nära håll. Du kommer även få hjälpa till att mata dom.

Kronhjort (dekorativ bild av en kronhjort)

Foto: David J. Stang

Kronhjort är det största hjortdjuret på Samstorp. Äldre handjur har en stor och ståtlig krona. Handjuret hos kronvilt och dovvilt kallas för hjort, hondjuret för hind.

Sommartid har kronviltet en rödbrun päls som under vintern övergår till grått. Kalven är under de första veckorna brun med ljusa prickar. En kronhjorts normalvikt är ca 200 kg men dom kan väga ända upp till 300 kg och har en mankhöjd av 130 -160 cm. Hinden väger ungefär hälften så mycket. Djuren blir cirka 15 till 18 år gamla, men kan bli över 20 år. Hinden lever ofta längre än hjorten.

Dovhjort (dekorativ bild av en dovhjort)

Foto: Josef Stückel

Dovhjort är både vackra och graciösa. Under sommaren är dovviltet vanligtvis brunt med ljusare fläckar och vit mage, men färgen kan variera mycket från vit till svart. Vinterdräkten är mer gråaktigt brun, med mer eller mindre tydliga fläckar. Svansen är mörk och syns tydligt.

Det vuxna handjuret kan väga upp till cirka 100 kg. Mankhöjden är cirka 80-110 cm, hinden är betydligt mindre. Dovviltet blir 12-15 år gamla

Mufflonfår (dekorativ bild av en mufflonbagge)

Foto: Dušan Smetana

Mufflonfår infördes till Sverige för att hållas i hägn på 1930-talet. I dag lever det fritt i de flesta länen söder om Mälaren.

Arten tillhör slidhornsdjuren och bär samma horn hela livet. En vuxen bagge väger upp till 50 kg. Den blir 10 – 15 år gammal. Handjuren benämns bagge och hondjuren för tacka.

Vildsvin (dekorativ bild av två vildsvinskultingar)

Foto: Pixabay

Vildsvin tillhör klövviltet och är en urgammal viltart i Sverige. Den hade sin storhetstid under stenåldern.

Vildsvinet var helt utrotat på 1700-talet och återinfördes i hägn på 1940-talet. Genom rymningar finns det nu åter i vilt tillstånd i landets södra och mellersta delar. 1988 bestämde Sveriges riksdag att vildsvinet skulle ingå i den svenska faunan.

Vildsvin når en kroppslängd av 110-180 cm och har en boghöjd på upp till 90 cm. En stor galt kan väga upp till 250 kg och den har långa, vassa betar som kan bli upp emot 25 cm långa. Pälsen
är brunsvart och raggig, men varje pälsstrå har en ljus spets vilket gör att den ser grå ut.

Havsörn (dekorativ bild)

Foto: Bengt Nyman

Havsörn är den största rovfågeln i Nordeuropa och en av de allra största i världen. Hos havsörnen är hanen, som kan ha en vingbredd upp till 220 centimeter, mindre än honan, som kan ha en vingbredd upp till 250 centimeter. Vikten varierar mellan fyra och sju kilo, medan kroppslängden är från 80 centimeter upp till en meter.

Samstorp får regelbundet besök av havsörn och har du tur får du se en när du besöker oss.

Tänk på det här inför din Vildmarksafari

  • Var där i god tid, turen börjar på utsatt tid och väntar inte på försenade gäster. Var där åtminstone 20 minuter innan din bokade tid.
  • Använd handsprit före och efter turen, handsprit finns på plats på gården.
  • Ingen egen matsäck inne på gårdsområdet är tillåtet.
  • Husdjur är välkomna att följa med till gården, dock får dom inte följa med på safarituren.
  • Dryck / mat / mutor till spädbarn är tillåtet under turen. Varje safaritur är en timme eller något längre och det går inte att hoppa av under turen. Så för att hålla ditt barn på bra humör rekommenderas att du tar med lämplig förtäring.
  • Ett besök på toaletten innan turen är klokt, både för stora och små.
  • Kläder efter väder! Anpassa din klädsel efter rådande väder. Vagnarna har tak som ger viss skugga och skyddar relativt bra mot regn. Men i och med att vagnarna är så pass öppna skyddar dom inte mot kyla, värme eller blåst.
  • Är ni ett större sällskap (runt 15 personer eller fler), ring gärna till gården för att boka.

 


Besök gärna länkarna nedan (externa länkar öppnas i ett nytt fönster/flik).
Samstorps gård | Kommande safarin | Kommande event på sommarlovet

Bild: Samstorps gård

Plats

Samstorps gård
Samstorpsvägen 16
Gräddö, 760 15 Sverige
Telefon:
070-887 13 67
Webbplats:
https://www.samstorp.se/

Arrangör

Samstorps gård
Telefon:
070-887 13 67
Webbplats:
https://www.samstorp.se/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *